У початок

У Європі різко зросли ціни на пальне

Також є російською мовою

У перші дні травня в Європі відчутно зросли котирування на основні види нафтопродуктів. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

Так, за їхніми словами, вартість спотових контрактів на дизельне паливо в Середземномор'ї зросла за вихідні майже на $20/т, до $545/т. Таким чином, вартість ресурсу виросла за місяць на $50/т, або приблизно на 10%.

На північному заході Європи дизель за цей же період здорожчав на $17/т – до $550/т (+55$/т за місяць, або 10%).

Бензини на цьому ж базисі виросли на 16$/т – до 660$/т, у результаті здорожчавши на 40$/т за місяць, або на 7%.

Спочатку зростання цін почалося з котирувань нафти, які за місяць додали 11% – з 62$/бар. до 69$/бар.. При цьому сьогодні Brent наближається до позначки в $70/бар..

Учасники ринку відзначають, що зростання європейських котирувань тиснуло на внутрішні гуртові ціни українського ринку весь квітень. У підсумку вони виросли з 1 квітня по 5 травня на 2 тис. грн/т (+ 8%) на дизельне пальне і на 1,5 тис. грн/т (+ 4,5%) на бензини.

При цьому тільки за перші п'ять днів травня зростання склало на великогуртові партії дизельного пального в середньому 450 грн/т (+1,6%), бензини – на 590 грн/т (+1,75%).

Експерти прогнозують, що зростання гуртових цін перекинеться на автозаправні станції в травні. За оцінками Консалтингової групи «А-95», потенціал зростання цін на бензини становить мінімум 1 грн/л. Зростання цін на дизельне пальне очікується в другій половині травня через високу ймовірність нестачі продукту на ринку.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти