У початок

У 2020 році «Укртатнафта» припинила випускати мазут

Також є російською мовою

Кременчуцький нафтопереробний завод «Укртатнафта» в 2020 році припинив випуск мазуту і наростив виробництво світлих нафтопродуктів. Про це enkorr повідомив топ-менеджер підприємства на умовах анонімності.

За його словами, відмовитися від випуску мазуту дало змогу активне виробництво дорожнього бітуму, попит на який зріс через активізацію дорожнього будівництва в країні.

«Мазут можна тільки експортувати, але для цього потрібно доводити його якість до експортного за допомогою додавання деяких легких фракцій. Тепер ми перейшли на випуск бітуму, а фракції пустили в перероблення і отримуємо додаткові обсяги дизельного пального і бензину», – розповів представник підприємства.

Щоб уникнути вироблення і експорту мазуту в зимовий період, коли попит на бітум припиниться, на заводі розробляють план напрацювання і зберігання компонентів бітуму до початку весняного будівельного сезону.

За словами джерела, випуск дизельного пального також вдалося підвищити через скорочення виробництва авіаційного гасу, споживання якого знизилося вдвічі через карантин.

«Разом зі збільшенням завантаження і переформатування виробництва ми збільшили і вироблення бензину. За нинішніх обсягів сировини наші продажі поки збалансовані», – підкреслив співрозмовник.

Знизити собівартість бензину дала змогу установка ізомеризації, запуск якої відбувся у жовтні цього року. Нагадаємо, її основний ефект для заводу полягає у відмові від закупівлі імпортного МТБЕ.

За даними «Консалтингової групи А-95», у порівнянні з аналогічним періодом минуло року за 9 місяців 2020 року «Укртатнафта» збільшила випуск дизельного пального на 49,4% (до 795 тис. т), бензину – на 18,8% (662 тис. т), виробництво скрапленого газу знизилося на 13,5% (79 тис. т).

Очікується, що в поточному році «Укртатнафта» переробить 3,1 млн т сировини, тим самим збільшивши завантаження на 33% в порівнянні з 2019 роком.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти