У початок

Уряд Іраку підписав угоду з KRG щодо відновлення експорту нафти

Центральний уряд Іраку досяг угоди з напівавтономним курдським регіоном країни щодо відновлення експорту нафти з північного Іраку через трубопровід до Туреччини.

Як повідомляє Al Jazeera, прем'єр-міністр Іраку Мохаммед Шиа ас-Судані та Масрур Барзані, прем'єр-міністр регіонального уряду Курдистану, оголосили про угоду на прес-конференції в Багдаді у вівторок.

«Припинення експорту нафти з регіону завдає шкоди доходам Іраку», — сказав Судані, додавши, що уряди працюватимуть над ухваленням федерального закону, який детально описуватиме розподіл коштів від експорту нафти й газу.

У своїй заяві Барзані зазначив, що хоча угода тимчасова, вона є «вирішальним кроком до припинення давньої суперечки» між Ербілем і Багдадом і «створює позитивну й безпечну атмосферу для остаточного затвердження національного закону про нафту й газ».

Ірак – другий за величиною виробник нафти в Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) – подав до арбітражу проти Туреччини 2014 року після того, як КРГ відійшов від Іракської державної організації з маркетингу нафти (SOMO) і почав експорт сирої нафти через сусідні країни. Ірак стверджував, що весь експорт нафти повинен проходити через державну SOMO відповідно до угоди з Туреччиною від 1973 року.

Прем’єр-міністр Іраку підкреслив, що угоду було укладено, щоб послабити напруженість між сторонами.

«Це також спрямовано на те, щоб уникнути будь-якого дефіциту бюджету», — сказав Судані, додавши, що угода заощадить приблизно 400 тис. барелів на день (б/д) експорту для країни.

До дій Анкари 25 березня цей напівавтономний регіон експортував приблизно 450 тис. б/д сирої нафти. 

Ірак, один із найбільших у світі виробників, експортує в середньому 3,3 млн б/д. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти