У початок

Уряд Німеччини взяв під свій контроль три НПЗ «роснєфті» в країні

 

Уряд Німеччини на підставі закону про енергетичну безпеку взяв у довірче управління Rosneft Deutschland GmbH (RDG) і RN Refining & Marketing GmbH (RNRM), йдеться у повідомленні Міністерства економіки та охорони навколишнього середовища. Про це пише «Інтерфакс-Україна».

Таким чином, Федеральне мережеве агентство отримало під свій контроль дочірню структуру НК «роснєфть» та її частку в трьох нафтопереробних заводах: PCK Raffinerie (Шведт), MiRo (Карлсруе) і Bayernoil (Вогбург).

На Rosneft Deutschland припадає близько 12% німецьких нафтопереробних потужностей, і вона є одним із найбільших гравців на паливному ринку.

«Трастове управління спрямовано на запобігання загрозі енергетичної безпеки, що насувається, і закладає необхідну основу для збереження НПЗ у Шведті», – пояснює відомство.

Це рішення супроводжується пакетом заходів, який стимулює трансформацію регіону і дасть змогу забезпечити НПЗ, який досі залежав від постачання російської нафти нафтопроводом «дружба», сировиною альтернативними маршрутами, зазначається в повідомленні.

Серед причин передачі активів у довірче управління федеральному уряду міністерство вказує на те, що основні постачальники критично важливих послуг, такі як страхові компанії, ІТ-фірми й банки, а також клієнти на тлі розв'язаної росією повномасштабної війни проти України більше не були готові співпрацювати з «роснєфтью» і німецькими підприємствами й організаціями, що належать їй.

У «роснєфті» не стали коментувати повідомлення німецького відомства.

НК «роснєфть» – третій за величиною гравець на ринку нафтопереробки у Німеччині. Компанія є акціонером трьох НПЗ (PCK – 54,17%, MiRO – 24%, Bayernoil – 28,57%) із загальним обсягом потужностей у частках володіння 12,8 млн тонн на рік. Операційна діяльність провадиться компанією Rosneft Deutschland GmbH. Вона керує як постачанням нафти на нафтопереробні заводи, акції яких належать «роснєфті», так і реалізацією нафтопродуктів.

У лютому антимонопольне відомство Німеччини дозволило «роснєфті» збільшити володіння в НПЗ PCK Raffinerie у Шведті за рахунок купівлі частки Shell, унаслідок чого контроль російської компанії мав зрости з 54,17% до 91,67%. Проте угоду не було закрито.

Потужність НПЗ у Шведті становить 11,6 млн тонн нафтопродуктів на рік. Іншим акціонером заводу є італійська Eni (8,33%), яка нещодавно заявила про намір продати свою частку.

Санкції, запроваджені з початку військового вторгнення росії в Україну, торкнулися не лише окремих російських компаній, а й цілих галузей: так, ЄС запровадив жорсткі обмеження на імпорт нафти з рф.

«роснєфть» у серпні попередила про недозавантаження заводу і зростання цін на пальне в Німеччині у разі заміщення російської нафти для переробки на підприємстві, оскільки інші акціонери у пошуках варіантів використання відмінних від Urals сортів нафти розглядали диверсифікацію і змішання.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти