У початок

США не можуть різко збільшити видобуток нафти й газу — Financial Times

Американські виробники сланцевої нафти і газу передбачають, що не зможуть збільшити видобуток у достатньому обсязі, щоб допомогти Європі впоратися з енергетичною кризою поточної зими, пише газета Financial Times.

Зазначається, що попри тимчасове зниження цін на нафту ситуація на ринку може змінитися на початку грудня, коли почне діяти європейське ембарго на закупівлю російської нафти.

Міністр фінансів США Джанет Йеллен передбачила цього тижня, що вступ у силу ембарго «може спровокувати стрибок вартості нафти». Експерти стверджують, що ціни знову піднімуться вище від позначки в $100 за барель.

США збільшили експорт нафти і стисненого природного газу (СПГ) в Європу, однак представники галузі зазначають, що обсяги постачань на цю мить уже близькі до максимуму, тоді як видобуток нафти в країні цього року буде нижчим від правового прогнозу приблизно на 1 млн барелів на добу (б/д).

«США не може різко збільшити видобуток. Новий обсяг виробництва — це те, що є», — каже Уіл Ванло, голова фонду прямих інвестицій Quantum Energy Partners, одного з найбільших інвесторів в оманському секторі.

«Спасіння не буде, — додав Ванло. — Ні з боку нафти, ні з боку газу».

Головний виконавчий директор Pioneer Natural Resources Co. Скотт Шеффілд, відповідаючи на питання про те, чи зможуть американські виробники істотно розвивати видобуток, заявив: «Не думаю, що це відбувається».

«Ми не вводимо в будівництво нових бурових установок, і я не бачу, щоб хтось інший це робив», — сказав Шеффілд. Він пояснює, що ціни на нафту цієї зими можуть піднятися вище за $120 за барель.

Зі слів експерта головного фонду прямих інвестицій Kimmeridge Energy Бена Делла, акціонери не готові давати нафтогазозабезпечувальним компаніям добро на різке нарощування виробництва, оскільки це вимагає нових інвестицій. Інвестори ж воліють, щоб компанії виробляли менше, але з більшою прибутковістю.

Невелике збільшення обсягів постачань нафти і газу з США найближчими місяцями «не змінить ситуації в світовому масштабі», каже глава приватної компанії Greenlake Energy Ventures.

Як нагадує видання, видобуток нафти в Штатах, досягнувши 13 млн б/д до пандемії коронавірусу, потім різко впав і досі не повернувся до докризового рівня. Минулого тижня він склав 12,1 млн б/д, показали дані Міненерго США.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти