У початок

Уряд Латвії відмовляється від проєкту Skulte LNG

Плани будівництва LNG-терміналу в порту Скулте «слід залишити в минулому», заявив минулого тижня міністр енергетики Латвії Раймонд Кударс, слова якого цитує Argus.

«Наші попередні дискусії щодо терміналу в Скулте або необхідності його будівництва слід залишити в минулому», — сказав Кударс, зазначивши, що сховище «Інкукалнс» добре заповнене, а його потужності повністю заброньовано на цей рік, що забезпечує енергетичну безпеку не лише для Латвії, а й усього Балтійського регіону. «Інкукалнс» також зберігає приблизно 1,8 ТВт•год, які належать латвійській державі як стратегічний резерв, який, як заявив у травні прем’єр-міністр Кріш’яніс Карінс, не було задіяно протягом зими, й він залишається в сховищі.

Кударс не бачить подальших ризиків для постачання газу в Латвії чи регіоні загалом, оскільки наявної інфраструктури достатньо, що робить Скулте непотрібним. З його слів, у разі надзвичайної ситуації термінал Paldiski LNG в Естонії, щодо якого Латвія й Естонія у травні підписали угоду про спільне використання терміналу, готовий приймати газ.

Термінал в Палдіскі було придбано Естонською державою в березні, але наразі він не використовується й не має плавучої установки зберігання і регазифікації (FSRU). У травневому звіті аудитора було висунуто кілька критичних зауважень щодо правового статусу причалу, що означає, що «немає жодних підстав вважати, що навіть у кризовій ситуації судна або постачальники газу можуть дозволити собі ризикувати й працювати в порту, який юридично не дозволений».

Уряд Латвії прийняв рішення про необхідність будівництва терміналу в квітні минулого року, а в травні проєкт Skulte залучив 20% учасників, але Латвія не змогла досягти угоди про створення спільного підприємства з Естонією й Фінляндією. Згодом Фінляндія побудувала термінал в Inkoo й орендувала власний FSRU, який у січні почав комерційну діяльність.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти