У початок

Уряд Казахстану планує приватизувати Атирауський і Павлодарський НПЗ

Державна компанія «КазМунайГаз» має намір приватизувати нафтопереробні заводи (НПЗ) в Павлодарі й Атирау. Про це повідомляє видання Argus із посиланням на галузеві джерела.

За даними агентства, рішення приватизувати два НПЗ протягом найближчих двох років міститься в проєкті указу президента Казахстану «Про заходи з лібералізації економіки», який наразі проходить процедуру узгодження у держорганах.

Позбутися належних йому переробних активів «КазМунайГаз» намагається вже протягом останніх 10 років, відколи Павлодарський нафтохімічний завод повернувся у держвласність від структур, пов'язаних з олігархом Рашитом Сарсеновим. У грудні 2015 року, під час підготовки нової програми приватизації, голова правління Фонду «Самрук-Казина» Умірзак Шукєєв розповідав: «Ми плануємо приватизувати контрольний пакет АТ «КазМунайГаз-переробка та маркетинг». Пропонується розглянути варіанти: продати 51% або, якщо це буде ефективно, то продати окремо всі три НПЗ. Або провести обмін пакетами акцій із потенційними нашими партнерами».

Одним із потенційних покупців став австрійський концерн OMV, який виявив інтерес до Павлодарського нафтохімічного заводу. Паралельно Астана запропонувала цей же актив російській «роснєфті», і це виглядало логічно з огляду на те, що Павлодарський завод за часів Радянського Союзу проєктувався і будувався саме з розрахунку на західносибірську нафту. Перемовини з австрійцями просувалися досить динамічно, і на заводі навіть було припинено роботи з модернізації, що почалися, – в уряді вирішили, що реконструкцію заводу сплатить уже новий власник.

Китай теж включився у процес перемовин, але його інтерес був глобальнішим: 51% материнської компанії «КазМунайГаз — переробка та маркетинг». Проте в уряді Казахстану побоялися повної монополії CNPC у секторі нафтопереробки й збуту, і угоду з китайською нафтогазовою корпорацією укладено не було.

Argus із посиланням на джерела наводить деталі майбутньої приватизації двох заводів: частку держучасті у Павлодарському НХЗ (проєктна потужність переробки 6 млн тонн на рік) та в Атирауському НПЗ (5,5 млн тонн на рік), що належить «КазМунайГазу», передбачається знизити з поточних 99-100% до 49-51%. Роздержавлення галузі підтримує Агентство із захисту і розвитку конкуренції РК, там вважають, що «приватизацію обумовлено необхідністю підвищення ефективності управління заводами» – лише за останні три роки на цих двох заводах сталося 115 позапланових зупинок. За той же період на керованому приватним власником Шимкентському НПЗ аварійність була вдвічі нижчою.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти