У початок

Уперлися в стелю попиту: зростання цін на LPG у Польщі сповільнилося

Протягом тижня ціни на скраплений газ на польських терміналах зросли, але темпи здорожчання уповільнилися. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

На початку тижня компанії пропонували автомобільні партії газу за $808-831/т, але врешті були змушені скоригувати прайс через відсутність інтересу з боку українських покупців. «Ми підняли пропозицію на $20/т, але тепер у нас ніхто не бере продукт», — каже польський трейдер. Підтверджені угоди укладалися в межах $788-817/т з урахуванням вартості транспорту до українського кордону, це на $10-25/т дорожче порівняно з минулим тижнем.

При цьому більшість опитаних enkorr імпортерів не здійснювало закупівель у Польщі цього тижня. Компанії довантажують обсяги, придбані раніше за нижчими цінами.

«Склалася ситуація, коли імпортний ресурс за такими цінами купувати недоцільно, а дешевих пропозицій майже немає», — каже один з великих українських імпортерів. Представник компанії Barter повідомив enkorr, що зараз компанія не має обсягів для продажу в Україну. Відмовляють на запити продукту також у компаніях Bialchem Group і Pakar. Проте в українських компаній поки що залишається простір для прийняття рішень, оскільки на внутрішньому ринку достатньо продукту.

Пропозиції залізничного ресурсу не змінилися й складають $790-820/т на умовах DAP Ізов. Але власники ресурсу повідомляють, що покупці неохоче підтверджують пропозиції.

На балтійських терміналах автомобільні партії ПБТ пропонуються за $704-775/т з урахуванням доставки до кордону, це на $29-43/т дорожче порівняно з минулим тижнем. Учасники ринку вважають, що найближчим часом у країнах Балтії зростуть ціни й зменшиться пропозиція. В жовтні на два тижні планує зупинити виробництво Мажейкяйський НПЗ. У липні-серпні саме литовський завод Orlen став основним постачальником LPG з Литви в Україну, у той час як Литва й інші країни Балтії задовільнять свої потреби за рахунок збільшення імпорту газу з росії.

Потенціал зростання цін на західних базисах постачань зберігається, вважають зарубіжні постачальники. Протягом тижня вартість залізничних партій ПБТ на білорусько-польському кордоні збільшилася на $23/т, до $460/т DAP Брест. Котирування пропану в північно-західній Європі зросли на $7/т, до $585/т CIF ARA. У балтійських портах Польщі пропан здорожчав на $10/т, до $740-750/т. З урахуванням логістичних витрат від Гданська до українського кордону морський ресурс має коштувати щонайменше $860, та це поки що майже на $60/т вище за поточні ціни на умовах DAP.

На південному напрямку газ також дорожчає. З початку тижня вартість автомобільних партій продукту на румунському терміналі в Галаці зросла на $10-15/т, до $700-715/т. У Плоєшті ПБТ здорожчав на $30/т, до $680/т. Учасники ринку впевнені, що протягом вересня газ Румунії ще здорожчає. «З огляду на котирування нафти Sonatrach у жовтні збільшиться на півсотні доларів», — вважає один з українських трейдерів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти