У початок

Без паніки: LPG у дрібному гурті дорожчає повільно

Скраплений газ у дрібному гурті продовжує дорожчати. Так, за тиждень з 6 по 13 вересня середня гуртова вартість LPG зросла на 1 120 грн/т, до 40 120 грн/т. Про це свідчить моніторинг Консалтингової групи «А-95».

Зі слів учасників ринку, зростання ціни в Україні обумовлено суто тенденціями зовнішнього ринку, тоді як усередині країни зберігається надлишок пропозицій. Через наявність потужних залишків ціни на аукціонах українських виробників відбивають динаміку зовнішнього ринку лише частково. 13 вересня на торгах середня ціна на ресурс «Укргазвидобування» складала 40 961 грн/т, «Укрнафти» — 40 853 грн/т, це на 300-400 грн більше, ніж тижнем раніше. У Києві, наприклад, цей ресурс буде коштувати приблизно 42 300-42 761 грн/т.

Зазначимо, що «Укргазвидобування» спочатку заявило досить високу вартість для ринку: 45 000 грн/т. «Але, звісно, таку ціну ніхто не підтримав», — сказав один із співрозмовників. Активність на аукціоні цього тижня була невисокою. Реалізовано всього 64% від загального обсягу LPG, виставленого на аукціоні. «У компаній достатньо об’ємів газу, щоб не поспішати купувати його на аукціоні. Якщо і брали, то за прийнятною вартістю», — прокоментував учасник торгів. Залежно від географічного розташування, учасники ринку кажуть про вигідність придбання продукту на аукціоні.

На аукціонах приватних виробників ціна була дещо нижчою. Так, на торгах 12 і 13 вересня весь обсяг було придбано за середньою ціною 39 950 грн/т.

Здорожчання продукту на аукціоні й на кордонах позначається і на прайсах трейдерів. «Зараз ще можливо знайти ресурс нижче за 40 000 грн/т. Але в міру надходження нового ресурсу вартість продукту буде зростати на 1000, 2000 грн…», — прокоментували ситуацію в одній із великих паливних компаній.

За розрахунками трейдерів, вартість газу, який сьогодні пропонується західними постачальникам на кордоні України, у Києві складе біля 45 100 грн/т. Проте такі пропозиції не зустрічають попиту через те, що ринок традиційно перелитий ресурсом. «У Києві вже є пропозиції придбати газ за 43 000 грн/т, але, звісно, за такою ціною його ніхто не бере», — розповіли в одній із компаній. «Газ у країні є, але не всі споживачі змирились із новими цінами, тому попит невисокий», — зазначив трейдер.

«Здорожчання триватиме в міру вичерпання старих запасів. Думаю, що протягом тижня-двох ціни виростуть до 42 000-42 600 грн/т», — прокоментував ситуацію представник іншої української паливної компанії.

Як повідомляв enkorr, вартість скрапленого газу на західному кордоні суттєво зросла у вересні й перевищила $800/т. Динаміку зумовлено зокрема зниженням відвантажень газу з рф у Польщу.

Гравці ринку очікують, що в Польщі вартість газу з наступного тижня збільшиться приблизно на 20$/т, а це ще плюс 915 грн/т.

У міру наближення сезону сушіння зерна трейдери починають планувати постачання скрапленого газу аграріям, проте у цій сфері переважають песимістичні прогнози. «Сонячний серпень, низькі ціни на природний газ, невідомість щодо подальшої реалізації врожаю — це ті чинники, які, швидше за все, вдарять по попиту на пропан в аграрній сфері», — повідомив співрозмовник. 

Динаміка середніх цін на LPG у дрібному гурті в Україні, грн/т

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти