У початок

Unimot дообладнав термінал у Ясло верхнім наливом

Польський енергетичний концерн Unimot завершив роботи з установки естакади верхнього наливу нафтопродуктів  в автомобільні цистерни на власному терміналі в Ясло. Про це enkorr повідомив заступник керівника експортного департаменту Unimot Євген Поспєлов.

З його слів, технічне оновлення дасть змогу наливати бензовози, не обладнані повноцінними системами нижнього наливу. «На всіх терміналах Unimot діє сувора технологічна дисципліна, тому будь-які компромісні варіанти з використанням усіляких перехідників і адаптерів були виключені. Зараз нічого вигадувати не треба, можна просто наливатися зверху», — каже менеджер.

Потужність встановленої лінії нижнього наливу становить 1 500 літрів на хвилину, таким чином автоцистерна може заповнюватися верхнім способом за 25 хвилин (нижнім – близько 20 хвилин). У рамках апгрейду також були проведені супутні процеси з адаптації лічильного обладнання до вимог ЄС, а також отримання необхідних ліцензій. Проведені роботи збільшили наливну потужність термінала до 3 400 м3 на добу (120 автоцистерн) й підвищили безпеку процесу.

Як відомо, у країнах ЄС уже тривалий час налив бензовозів здійснюється винятково нижнім способом. Цей формат значно підвищує швидкість заповнення цистерни й рівень безпеки процесу. Проте більшість українських бензовозів станом на 2022 рік не були адаптованими для нижнього наливу, тому заповнення на деяких польських базах відбувалося у гібридний спосіб, тимчасово дозволений польською владою.

Зі слів учасників ринку, підтримка повноцінного нижнього наливу в парку автоцистерн вимагає значних інвестицій. Українські компанії поступово переходять на нижній налив, однак парк бензовозів, що можуть заповнюватися тільки зверху, лишається все ще значним.

Паливний термінал у Ясло потрапив до структури Unimot у рамках великої угоди з Lotos Group 2022 року. Основна спеціалізація нафтобази Ясло – відвантаження на український ринок, адже термінал розташовано за 135 км від українського кордону. Після проведеної у 2022-2023 роках модернізації нафтобаза працює в режимі 24/7.

У вересні 2023 року Unimot завершив сертифікацію терміналів в Ясло і Пйотркуві-Трибунальському відповідно до вимог українських ДСТУ 7687, 7688 і ДСТУ EN 589 для бензинів, ДП й LPG відповідно.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти