У початок

«Укрзалізниця» наполягає на скасуванні акцизу на дизпаливо, яке використовує

Також є російською мовою

АТ «Укрзалізниця» продовжить відстоювати свою позицію в міністерствах і відомствах про потребу скасувати сплату акцизу на пальне, яке використовує залізниця, або виведення його в окремий спецфонд. Про це повідомляє прес-служба УЗ з посиланням на главу держкомпанії Володимира Жмака.

Щорічно залізниця закуповує 350-400 тис. т дизельного пального, отже, з урахуванням акцизу обсягом €139,5/1000 л, або €167/т, в дорожній фонд перераховується €58,5-66,8 млн.

«Ми продовжимо лобіювати або скасування акцизу на пальне, яке використовують наші тепловози, або створення спеціального залізничного фонду за аналогією з Дорожнім фондом, коли цей акциз ітиме не на розвиток автодоріг, а на розвиток залізничних магістралей», – заявив топ-менеджер.

Крім цього, Володимир Жмак вимагає звільнити «Укрзалізницю» від сплати податку на землю під залізничними коліями. «Це українська новела, коли земля під коліями оподатковується, причому не за низькою ставкою. Торік ми заплатили такого податку майже 4 млрд грн», – підкреслив він.

Нагадаємо, нині у Верховній Раді на розгляді перебуває кілька законопроєктів, що стосуються акцизів на нафтопродукти. Першим було зареєстровано законопроєкт, яким пропонується уніфікувати ставки акцизу на бензин, автогаз і ДП на рівні €139,5 за 1000 л. Його підтримують українські нафтопереробники, які зіткнулися з неможливістю збільшення виробництва нафтопродуктів через скорочення ринку бензинів і зростання ринку скрапленого газу.

У свою чергу Українська асоціація скрапленого газу через своїх парламентських лобістів на чолі з Ніною Южаніною зареєстрували законопроєкт, який передбачає фіксування співвідношення ставок акцизного податку на автогаз на рівні 25% від ставки акцизу на автомобільні бензини. Паралельно було подано аналогічний за змістом законопроєкт, але від депутатів фракції «Слуга народу».

Ще один проєкт закону подав глава Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус. Він пропонує зменшити акциз на бензин з €213,5 до €169,5 за 1000 л і підвищити акциз на СВГ з €52 до €124,5 за 1000 л. При цьому акциз на дизельне пальне залишити на поточному рівні – €139,5/1000 л.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти