У початок

«Укртатнафта» збільшить перероблення до 3,5 млн т у 2021 р.

Також є російською мовою

ПАТ «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ) за підсумками 2020 р. збільшило перероблення нафти на 445 тис. т порівняно з минулим роком, до 2,95 млн. т. Про це під час онлайн-конференції Petroleum Ukraine повідомив головний технолог заводу Юрій Голич, передає кореспондент enkorr.

За його словами, в планах компанії – збільшити перероблення до 3,5 млн. т уже наступного року, а в разі «сприятливих умов», зокрема завдяки уніфікації ставок акцизів на пальне, – до 7 млн ​​т.

У свою чергу, начальник управління сировинного забезпечення та реалізації Дар’я Скакаліна зазначила, що до кінця наступного тижня планується закінчення робіт з контрактації нафтопродуктів на 2021 рік.

«Ми приймаємо і розглядаємо пропозиції всіх бажаючих. Єдина вимога для укладення терм-контрактів на 2021 р., як і на будь-який інший період, – встановлено обсяги не менше визначених (починаючи з 1000 тонн) і корзину, яка повинна складатися не тільки з дизпального», – пояснила Скакаліна, зазначивши, що завод планує продати все, що буде вироблено.

За її словами, незважаючи на те, що виробничий план на наступний рік ще в роботі, підприємство планує зберегти реалізацію на рівні поточного року.

«Навіть буде невелике збільшення, але це не принципово, не критичне збільшення, воно особливо не позначиться на ринку і на цінах, – додав трейдер «Укртатнафти» Федір Лисенко. – Більш того, ми виходимо з того, що укладати термові контракти на майбутній рік плануємо з невеликим підвищенням. І я думаю, що морські постачання збережуться в цьому разі – місце на ринку в 2021 р. знайдеться для всіх, якщо не зміниться сам ринок».

Кажучи про ризик зміни ринку, Федір Лисенко має на увазі пандемію і її наслідки. «Тут непередбачувані чинники, які можуть вплинути на попит. Але ми будемо обережні в цьому питанні, ми ніколи не руйнували ціни й не збираємося цього робити. Водночас репутаційно хочемо розширити присутність ще більше», – резюмував він.

Юрій Голич поділився планами модернізації заводу, які сприятимуть нарощуванню перероблення. Зокрема, планується будівництво нової установки гідроочищення дизельного палива високого тиску, будівництво установки виробництва водню і впровадження схеми гідрування бензоловмісної фракції.

Також, за його словами, в планах подальшого розвитку заводу – модернізація установки гідроочищення бензину каталітичного крекінгу і організація випуску бітуму в зимовий період.

Нагадаємо, в одному зі своїх останніх інтерв'ю в.о. першого заступника голови правління «Укртатнафти» Руслан Ляпка заявляв, що в найближчі рік-два завод може збільшити перероблення нафти до 4,5 млн т, що дало б змогу наростити випуск світлих нафтопродуктів на 1 млн. т.

Довідка enkorr

«Укртатнафта» володіє найбільшим НПЗ в Кременчуці. З 2019 року компанія є активним учасником гуртового ринку, здійснюючи імпорт нафтопродуктів і скрапленого газу через Одеський порт. У 2021 році компанія планує наростити перероблення нафти до 4,5 млн т, отримавши додатково понад 1 млн т світлих нафтопродуктів. У 2020 році завод установив рекорд виробництва бітумів – понад 300 тис. т.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти