У початок

«Укртатнафта» планує збільшити перероблення до 4,5 млн т на рік

Також є російською мовою

ПАТ «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ) вже наступного року може збільшити перероблення нафти до 4,5 млн т. Про це в інтерв'ю «УНІАН» заявив в.о. першого заступника голови правління «Укртатнафти» Руслан Ляпка.

«Якщо говорити про Кременчуцький НПЗ, те, що ми зараз переробляємо 3 млн. т, це дуже мало. У планах компанії наступного року або через два роки вирости до 4,5 млн. т. І таким чином ми будемо менш залежні як держава від імпортних постачань і бензину, й дизельного пального, якого дуже багато споживають передовсім наші агровиробники та гірничодобувна промисловість», – заявив він.

Однак, за його словами, реалізація цього плану прямо залежатиме від податкової політики держави. Зокрема, від того, чи буде ухвалено законопроєкт № 4098, яким передбачається зрівнювання ставок акцизу на скраплений газ і бензин.

«Балансування акцизів призведе до того, що виросте внутрішнє виробництво нафтопродуктів. Це і забезпечення галузей економіки, і потреб нашої армії, інфраструктури, залізниці. Тому коли зростає частка внутрішнього виробництва, це гарантія того, що в економіці країни буде менше збоїв», – зазначив він.

Крім цього, за словами топ-менеджера, збільшення обсягів перероблення і виробництва призводить до зниження витрат на перероблення, і зараз «Укртатнафта» «всерйоз розглядає питання зниження цін заради того, щоб збільшити обсяги продажів».

Як повідомляв enkorr, Кременчуцький нафтопереробний завод у 2020 році припинив випуск мазуту і наростив виробництво світлих нафтопродуктів. Також у жовтні 2020 р. підприємство ввело в експлуатацію установку ізомеризації проєктною потужністю 350 тис. тонн на рік. Загальний обсяг інвестицій у цей технологічний комплекс склав 788 млн грн.

Нагадаємо, нині у Верховній Раді на розгляді перебуває кілька законопроєктів, що стосуються акцизів на нафтопродукти. Першим було зареєстровано законопроєкт, яким пропонується уніфікувати ставки акцизу на бензин, автогаз і ДП на рівні €139,5 за 1000 л. Його підтримують українські нафтопереробники, які зіткнулися з неможливістю збільшення виробництва нафтопродуктів через скорочення ринку бензинів і зростання ринку скрапленого газу.

У свою чергу Українська асоціація скрапленого газу через своїх парламентських лобістів на чолі з Ніною Южаніною зареєстрували законопроєкт, який передбачає фіксування співвідношення ставок акцизного податку на автогаз на рівні 25% від ставки акцизу на автомобільні бензини. Паралельно було подано аналогічний за змістом законопроєкт, але від депутатів фракції «Слуга народу».

Ще один проєкт закону подав глава Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус. Він пропонує зменшити акциз на бензин з €213,5 до €169,5 за 1000 л і підвищити акциз на СВГ з €52 до €124,5 за 1000 л. При цьому акциз на дизельне пальне залишити на поточному рівні – €139,5/1000 л.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти