У початок

«Укрнафтобуріння» з липня нарощувало видобуток газу до його вимушеної зупинки

Видобуток ПрАТ «Укрнафтобуріння» (УНБ) природного газу зростав із липня 2023 року до його вимушеної зупинки 1 грудня через рішення Шостого апеляційного адміністративного суду (ШААС) у Києві, повідомляється у прес-релізі компанії у середу.

«Так, із 1 січня по 30 серпня середньодобова цифра компанії становила 1,142 млн кубометрів газу. У другому півріччі – вже за керівництва державної команди – видобуток зріс на 250 тис. кубометрів – до 1,4 млн куб. м палива на добу», – йдеться у документі.

Як зазначили в УНБ, товариство за результатами 2023 року планувало видобути 502 млн куб. м газу. 2022 року видобуток становив 415 млн куб. м.

«Компанія змушена захищати свої права у судовому порядку і звертатися до відповідних державних органів з метою оскарження цього сумнівного з погляду законодавства рішення», – заявили в УНБ.

Як повідомлялося раніше, ШААС 28 листопада 2023 р. скасував наказ Державної служби геології та надр і анулював спецдозвіл № 6349 від 10 липня 2019 р., відповідно до якого УНБ вело видобуток на Сахалінському газоконденсатному родовищі. Компанія зупинила експлуатацію родовища з 1 грудня.

Держгеонадра на виконання рішення Окружного адміністративного суду Києва видала УНБ ліцензію № 5139 у лютому 2010 року, яку було анульовано 10 липня 2019 року. Тоді ж компанія отримала новий спецдозвіл, № 6349, у зв'язку з розширенням меж розробки Сахалінського родовища.

«Таким чином, скасувавши новий спецдозвіл, хоча справа стосувалася винятково старого, суд зупинив видобуток газу на Сахалінському родовищі», — зазначили в УНБ.

Водночас Верховний суд України 12 грудня 2023 р. відмовив ПрАТ «Укрнафтобуріння» у відкритті касаційного провадження у справі про анулювання компанії спеціального дозволу на розробку Сахалінського газоконденсатного родовища.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти