У початок

росія нарощує експорт палива, підриваючи частину обіцянок ОПЕК+

Цього місяця російський експорт нафтопродуктів різко зріс завдяки зростанню потоків дизельного пального й прямогонного бензину, оскільки місцеві нафтопереробні заводи (НПЗ) нарощують свою діяльність.

Відповідно до даних, зібраних Bloomberg аналітичною компанією Vortexa Ltd, постачання з росії становили в середньому 2,4 млн барелів на день (б/д) протягом чотирьох тижнів до 17 грудня. Це найвищий обсяг із середини вересня.

Більш нестабільні щотижневі потоки показали, що експорт підскочив до понад 3 млн б/д, найбільшого показника з кінця березня.

Потоки морської нафти з росії зросли приблизно до 3,28 млн б/д за чотири тижні до 17 грудня.

Потоки нафтопродутів зростають у той час, коли переробка сирої нафти на російських НПЗ підскочила до найвищого рівня з квітня. Постачання дизельного пального й газойлю стабільно зростали протягом грудня на щотижневій основі після послаблення експортних обмежень на дорожнє паливо.

Експорт ДП і газойлю зріс на 42% порівняно з попереднім тижнем – до приблизно 1,4 млн б/д, найвищого показника з кінця серпня.

У жовтні росія зняла обмеження на морський експорт дизпального за умови, що паливо доставляється в порти трубопроводом, а нафтопереробники зберігають щонайменше 50% виробництва вдома. Ці обмеження залишаються чинними для зимового ДП. Більше вантажів спрямовується в Африку, тоді як потоки, що прямують до Південної Америки, за цей період скоротилися.

Постачання прямогінного бензину зросли на 19% на тижневій основі – до приблизно 641тис. б/д, найвищого показника з травня. Більше половини вантажів, які відправилися минулого тижня, прямують в Азію.

Експорт бензину й сумішевих компонентів упав на 37%, до 73 тис. б/д, а постачання авіаційного палива становили 53 тис. б/д.

Потоки мазуту зросли до чотиритижневого максимуму на рівні близько 686 тис. б/д. Третина цих вантажів прямує до місць призначення на Близькому Сході. Постачання нафтопереробної сировини, як-от вакуумного газойлю, впали на 34%, до 143 тис. б/д.

Обсяги вантажу й пункти призначення, ймовірно, буде переглянуто, якщо стане доступним більше портових даних або інформації про судно.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти