У початок

«Укравтогаз» запустив 32 станції, на черзі – ще вісім

З початком літа почали працювати 32 заправні станції найбільшої в країні мережі АГНКС «Укравтогаз», а за якийсь час компанія планує запустити ще своїх 8 станцій. Про це enkorr повідомив директор «Укравтогазу» Олександр Ватажишин.

На офіційному сайті компанії зазначено, що наразі у більшості міст працює по одній станції, за винятком Києва і Львова, де відразу відкрилось по дві АГНКС. Причому дві з них – у Гайсині й Чернігові – відновили роботу ще з 27 травня.

Зазначимо, із лютого 2-22 р. «Укравтогаз» через високі ціни й несприятливу кон'юнктуру на ринку припинив комерційну заправку автотранспорту на всіх своїх станціях на невизначений час.

«Сьогодні вже повноцінно працює 32 наших станції, ціна на газ – 43,20 гривні за кубометр, а впродовж місяця-двох відновимо роботу ще 8-ми своїх станцій», – сказав Олександр Ватажишин, додавши, що такий крок став наслідком зокрема й звернень у компанію військових адміністрацій, комунальних підприємств і перевізників з проханнями відновити роботу станцій, у яких «залишився транспорт на газу, немає часу й змоги стояти у довжелезних чергах і коштів, щоб переплачувати за бензин і дизель».

В «Укравтогазі» кажуть, що в останні три місяці закупівельна ціна на газ стабілізувалася, що зокрема й дало змогу відкрити станції. «Якщо ще в січні, коли ціна була на своєму піку, це було 45-46 тисяч гривень за тисячу кубометрів, то у березні, квітні й травні вже йшлося про інші цифри. У середньому по ринку це від 30-ти до 33-х тисяч, залежно від регіону», – пояснює Ватажишин, зазначаючи, що на зменшення й стабілізацію ціни на газ вплинули щонайменше три чинники: загальне падіння споживання у зв’язку з російською агресією, зниження споживання підприємствами й закінчення опалювального сезону. Водночас зменшилася закупівельна ціна й на європейських біржах.  

При цьому у компанії зазначають, що всі станції «Укравтогазу», поки йде війна, запрацювати не зможуть, оскільки 4 з них розташовано на окупованих територіях і 8 – у зоні активних бойових дій.

«Які з них пошкоджено, а які – ні, тим більше оцінити рівень пошкоджень і обсяг нанесених збитків ми наразі не можемо, навіть якщо у нас і є фото окремих станцій, – каже директор «Укравтогазу». – Наприклад, станція в Маріуполі візуально зазнала значних пошкоджень, але будь-яка така станція – це великий об’єкт, можна сказати, складний організм, де використовується сучасна технологія, тож оцінити все ми зможемо, тільки коли можна вже буде її відвідати, а поки що казати про рівень збитків, як і про змогу відновити роботу після перемоги, зарано».

Довідка enkorr

ДП «Укравтогаз» увійшло у нафтовий дивізіон «Нафтогазу».  Мережа нараховує 90 автомобільних газонаповнювальних компресорних станцій, з яких 9 станом на початок повномасштабного вторгнення залишалося на непідконтрольних Україні територіях. Компанія охоплює третину ринку з продажу стисненого природного газу в Україні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти