У початок

Україна пропонує США постачати їй СПГ за ленд-лізом — ЗМІ

Україна розглядає варіант угоди з Вашингтоном про постачання американського скрапленого природного газу (СПГ) за ленд-лізом, повідомив американський журнал Foreign Policy, передає «Інтерфакс-Україна».

«Українські топ-менеджери у сфері енергетики пропонують Вашингтону та іншим західним столицям безліч потенційних рішень для забезпечення постачання на майбутню зиму і збільшення внутрішнього виробництва. Це включає забезпечення міжнародного фінансування для закупівлі природного газу у великих експортерів на Близькому Сході й у Північній Африці, розробку альтернативних маршрутів постачань і можлива угода з Вашингтоном про імпорт СПГ із США за ленд-лізом», — пише видання.

Воно зазначає, що генеральний директор українського «Нафтогазу» Юрій Вітренко минулого тижня у Вашингтоні заявив, що Україні необхідно $8 млрд для імпорту 6 млрд кубометрів газу до настання зими.

«У них (США – ред.) є дуже чіткий мандат на надання необхідної допомоги Україні. Ми хочемо структурувати його розумним чином, щоб не було жодного тягаря для американських платників податків», – цитує Вітренка Foreign Policy.

Видання зазначає, що «заходи України з енергетичного порятунку» співпадають із ширшими зусиллями європейських урядів щодо скорочення залежності від російського імпорту енергоносіїв.

«Попри загальне засудження і руйнівні міжнародні санкції, Європа, як і раніше, залежить від російських енергоносіїв, які є геополітичним важелем впливу москви на Захід», — ідеться в статті.

Журнал пише, що є побоювання, «особливо серед урядів Східної Європи», що росія може припинити експорт газу, «щоб покарати західні уряди за підтримку України і спробувати послабити рішучість Європи».

Так, зазначає журнал, у вівторок «Європа отримала натяк на нові збої, оскільки «газпром» оголосив, що скоротить щоденні постачання газу в Німеччину трубопроводом «північний потік» на 40% через технічні труднощі».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти