У початок

Україна планує розраховувати ренту на газ, виходячи із внутрішніх цін реалізації

Народні депутати з фракції «Слуга народу» Данило Гетманцев та Андрій Жупанин зареєстрували законопроєкт №7732 про внесення зміни до розрахунку рентної плати за користування надрами для видобутку природного газу, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Згідно з документом, з 1 серпня 2022 року і до скасування заборони на здійснення експорту українського газу планується прибрати з розрахунку ренти середньоарифметичне значення митної вартості імпорту й котирувань на нідерландському газовому хабі ТТF.

Натомість розрахунок здійснюватиметься на підставі максимального показника однієї з величин:

  • середньозваженої ціни у договорах НАК «Нафтогаз України», укладених у рамках закупівлі природного газу власного видобутку на організованих товарних ринках;
  • середньозваженої ціни продажу природного газу за результатами торгів на організованих товарних ринках без урахування НАК та її «дочок»;
  • середнього арифметичного значення середньої ціни UA VTP Gas price на наступний місяць і її ж на умовах передоплати.

Ініціатори законопроєкту пояснюють, що через російську військову агресію й організований нею газовий шантаж ціни на газ у Європі досягли рекордних показників. При цьому заборона експорту українського газу і зменшення споживання всередині країни призвели до того, що в серпні поточного року його видобуток став збитковим, оскільки ціна реалізації в Україні втричі нижча від європейських цін.

«У результаті більша частина газовидобутку стала збитковою, що призводить до зниження обсягів газовидобування й збільшує залежність від імпорту природного газу в Україну. Тому пропонується врегулювати й оптимізувати питання визначення бази оподаткування для природного газу, видобутого в Україні з 1 серпня 2022 року, шляхом зміни механізму визначення фактичної ціни реалізації», — йдеться у документі.

Як повідомлялося, з квітня 2022 року набув чинності закон №7038-д, який запроваджує механізм диференційованої рентної плати для видобутку природного газу залежно від трьох рівнів цін його реалізації – до $150/тис. куб. м, від $150 до $400 і понад $400. Підвищену ренту встановлено на надприбуткову частину ціни понад $400.

Розрахунок ціни реалізації газу, від якої розраховується рента, визначається як середньоарифметичне значення митної вартості імпорту і котирувань на нідерландському газовому хабі ТТF. Раніше рента вираховувалася лише з митної вартості імпорту.

Крім того, Верховна Рада у травні 2022 року ухвалила закон №7249 про сплату ренти за видобутий у країні газ з 1 квітня лише за фактом його реалізації.

Україна 2021 року скоротила валовий видобуток природного газу на 2% (на 0,4 млрд куб. м) порівняно з 2020 роком – до 19,8 млрд куб. м, зокрема видобуток «Укргазвидобування» склав 13,7 млрд куб. м, «Укрнафти» – 1,1 млрд куб. м, приватних компаній – 5 млрд куб. м.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти