У початок

Україна готова купувати газ спільно з ЄС – єврокомісар

Україна в рамках підготовки до проходження наступної зими готова придбати через енергетичну платформу ЄС близько 2 млрд куб. м газу у рамках спільної закупівлі ресурсу.

Про це заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович заявив на спільному засіданні українського уряду і Єврокомісії у Києві, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ми вже обговорили з міністром енергетики Галущенком, скільки газу Україна зможе купити через енергетичну платформу ЄС. Це близько 2 млрд куб. м. І я вам можу сказати, що Україна – одна з перших країн, яка так чітко вказала на необхідність цього», – сказав Шевчович.

З його слів, це питання, безперечно, буде пріоритетним.

Крім того, Шефчович зазначив, що Україна і ЄС у тісній співпраці розвиватимуть потенціал іншого величезного активу України – найбільшої мережі підземних сховищ газу в Європі.

«Дуже вражає, що попри війну в Україні є чимало компаній, які вже зберігають газ в українських ПСГ і показують, який великий потенціал для його використання є для мирного часу», – наголосив віцеголова Єврокомісії.

Раніше очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн запросила Україну взяти участь у системі спільних закупівель газу.

«Ми запрошуємо Україну на наш енергетичний майданчик для спільної закупівлі газу. Ми хочемо якнайкраще використати загальний ринковий вплив», – сказала вона на спільній з президентом України Володимиром Зеленським прес-конференції у Києві.

Як повідомлялося, наприкінці грудня минулого року заступник голови ЄК Марош Шефчович провів першу нараду представників промисловості щодо спільних закупівель газу для ЄС.

Тоді він заявив, що подальший хід дій передбачає, по-перше, вибір до січня 2023 року постачальника послуг для організації IT-платформи з агрегації попиту. По-друге, публікацію сукупного попиту й організацію тендерів для залучення пропозицій ранньою весною 2023 року. По-третє, укладання угоди з першої спільної закупівлі, зокрема щодо довгострокових контрактів із постачальниками газу задовго до літа наступного року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти