У початок

Україна 2023 року хоче відмовитися від імпорту газу – «Нафтогаз»

Очільник «Нафтогазу» Олексій Чернишов прагне цього року уникнути імпорту газу завдяки внутрішньому видобутку. Про це Чернишов розповів в інтерв’ю Bloomberg.

Такий план вимагає від «Нафтогазу» збільшити видобуток на 8%, а від приватних компаній – на 16% цього року, попри заборону на експорт палива. План також не передбачає жодних територіальних втрат або руйнування газодобувних потужностей, які могли б становити ризик для газової автономності.

У разі успішної спроби уникнути імпорту газу це стане першим таким випадком в історії країни з моменту здобуття незалежності 1991 року.

Наприкінці минулого року Міжнародний валютний фонд підрахував, що 2023 року Україні потрібно буде купувати 5 млрд кубів газу – «Нафтогаз» очікує стільки ж за найгіршим сценарієм, зазначив Чернишов.

В останні місяці компанія імпортувала менше газу, ніж планувала, щоб допомогти виробляти електроенергію після російських авіаударів в енергетичну систему.

Зі слів Чернишова, з кінця жовтня компанія купила близько половини з 2 млрд куб. м палива, які планувала закупити, завдяки зусиллям газовидобувних компаній, спрямованих на збереження обсягів видобутку, і дисциплінованості домогосподарств.

Ситуація, що склалася цієї зими, вплинула на план «Нафтогазу» уникнути імпорту газу, хоча є ймовірність, що йому все ж таки доведеться закупити 2 млрд куб. м газу, додав він. «Але це не є нашим основним планом. Ми повинні покладатися на самих себе», – зазначив Чернишов.

Також він розповів про борги перед «Нафтогазом». Так, уряд заморозив тарифи на комунальні послуги для населення, але пообіцяв компенсувати «Нафтогазу» різницю між імпортованим газом і внутрішніми цінами. Зі слів керівника компанії, уряд досі цього не зробив, і зараз борг перед «Нафтогазом» сягає 177 млрд грн, тоді як муніципалітети і компанії, що розподіляють газ, заборгували 112 млрд грн.

Як відомо, НАК «Нафтогаз України» оцінює власні збитки у понад $1 млрд через пошкоджену чи зруйновану інфраструктуру.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти