У початок

Угорщина зі Словаччиною просять допомоги ЄС через санкції України проти «лукойлу»

Угорщина й Словаччина попросили Європейський Союз допомогти переконати Україну відновити транзит російського постачальника нафти у Східну Європу, пише Bloomberg.

Будапешт і Братислава готові подати на Україну до суду, щоб розв’язати проблему за відсутності угоди, заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто після зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі 22 липня. Минулого місяця Київ посилив санкції проти ПАТ «лукойл», фактично заборонивши компанії використовувати Україну як транзитну країну для своєї нафти.

Енергетика розглядається як потенційний важіль впливу на прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який був скалкою в оці України через неодноразові спроби накласти вето або пом’якшити санкції ЄС проти росії через її повномасштабне військове вторгнення. Угорщина й Словаччина отримали винятки з енергетичних санкцій ЄС.

Хоча ні Угорщина, ані Словаччина, швидше за все, не зіткнуться з дефіцитом палива, доступні альтернативні маршрути, включно з Хорватією, і без того високі витрати на насосних станціях можуть ще більше зрости, зі слів Тамаша Плецера, аналітика з енергетики Erste Group у Будапешті.

Це може поставити під загрозу надходження до бюджету Угорщини від спеціального податку, який Mol Nyrt сплачує на прибутки від російської нафти і який було розширено на початку цього місяця, щоб закрити фіскальні діри. Mol має НПЗ в Угорщині й Словаччині.

Угорщина хоче швидко відновити постачання «лукойлу», щоб не завдати шкоди економіці, сказав Сійярто. З його слів, Угорщина отримує близько 2 млн тонн сирої нафти від «лукойлу» щорічно, що становить третину її загального імпорту, тоді як Словаччина отримує близько 2,5 млн тонн, що еквівалентно 45% її імпорту.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який пережив спробу вбивства в травні, на вихідних телефонував своєму українському колезі Денису Шмигалю, щоб знайти рішення. Окрім того, він попередив його, що санкції України проти «лукойлу» також можуть поставити під загрозу постачання дизельного пального зі Словаччини в Україну, яке, з його слів, становить десяту частину постачань в Україну.

Сіярто також сказав, що Угорщина є великим експортером електроенергії в Україну, хоча він не сказав, що Будапешт розглядає можливість припинення цих постачань у відповідь на крок Києва.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти