У початок

Угорщина почне перемовини з Катаром про купівлю СПГ

Угорщина й Катар домовилися, що їхні державні енергетичні компанії розпочнуть перемовини про закупівлю Угорщиною скрапленого природного газу (СПГ) в арабської держави Перської затоки, повідомляє Reuters із посиланням на міністра закордонних справ країни Петера Сійярто.

«В інтересах Угорщини залучати нові джерела для свого газопостачання», — сказав Сійярто після перемовин у Досі.

Угорщина, яка є членом Європейського Союзу, значною мірою покладається на російський газ і нафту, а зростання цін на енергоносії призвело до зростання дефіциту бюджету цього року.

Згідно з угодою, угорська енергетична група MVM почне перемовини з QatarEnergy про можливість постачання Угорщині СПГ протягом трьох років, сказав Сійярто.

«Потрібна угода між двома компаніями, і угода повинна мати бізнес-сенс, проте ми сьогодні уклали політичну угоду, і перемовини можуть починатися», – сказав він.

Катар уже входить у число провідних експортерів СПГ у світі, а кілька європейських держав, зіткнувшись зі сплеском цін на енергоносії й проблемою з постачанням палива, провадили перемовини з арабською державою Перської затоки щодо зменшення їхньої залежності від російських енергоносіїв.

Сійярто додав, що для того, щоб Угорщина могла купувати природний газ у Катару, Європейському Союзу потрібно буде розширити потужності своїх південних СПГ-терміналів.

«Якщо Хорватія розширить потужність свого LNG-терміналу, як було обіцяно... тоді буде реалістично, щоб газ із Катару відігравав роль в енергопостачанні Угорщини протягом трьох років», — сказав він.

Наразі потужність хорватського терміналу становить 2,9 млрд куб. м. У серпні 2022 р. уряд країни схвалив збільшення потужності до 6,1 млрд куб. м.

Відповідно до 15-річної угоди, підписаної торік, Угорщина наразі отримує 4,5 млрд куб. м на рік через Болгарію й Сербію відповідно до довгострокової угоди з росією.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти