У початок

Угорщина підтвердила, що платитиме за російський газ і нафту в рублях

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто підтвердив телеканалу CNN, що його країна використовуватиме запроваджену росією схему платежів за російські нафту й газ. Про це повідомляє ІА «Інтерфакс-Україна».

«Із росії надходить 85% нашого газу, 65% нашої нафти. Чому? Тому що це визначається інфраструктурою. Це не для розваги, ми не обирали ситуацію», – сказав він.

Сіярто додав, що Угорщина не має жодних альтернативних джерел або маршрутів, які дали б їй змогу припинити імпорт російських енергоносіїв у найближчі кілька років.

Телеканал нагадує, що кілька інших країн погодилися на московську схему оплати. Так, у документі, опублікованому Єврокомісією минулого тижня, повідомлялося, що «можливо» дотримуватися нових російських правил, не вступаючи в конфлікт із законодавством ЄС.

Як повідомлялося, напередодні Сіярто заявив порталу Hungary Today, що постачання російського газу в Угорщину відбувається відповідно до графіка й контракту з росією.

«Я хотів би заспокоїти всіх, призупинення постачань в Болгарію не поширюється на транзит через цю країну», – сказав угорський міністр, зазначивши, що «знайшли рішення, коли Угорщина заплатить у євро на рахунок у «газпромбанку», який потім переведе їх у рублі й спрямує у «газпром експорт».

Водночас, як писав enkorr, уряд Болгарії шукає лазівки у своїх контрактах із «газпромом», аби припинити транзит російського газу в Сербію й Угорщину трубопроводом «Турецький потік», який проходить територією Болгарії. 

Як повідомлялося, вранці в середу «газпром» повністю зупинив постачання газу компаніям «Булгаргаз» (Болгарія) і PGNiG (Польща) у зв'язку з несплатою в рублях. На кінець 26 квітня «газпром експорт» не отримав платежів за постачання газу у квітні від цих компаній у рублях. Платежі за газ, що постачається з 1 квітня, на думку кремля, мають здійснюватися в рублях із використанням нових реквізитів, про що контрагентів було поінформовано.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти