У початок

У Європі купити газ на літо дорожче, ніж на цю зиму

Європейський природний газ для літніх постачань дорожчий, ніж контракти на цю зиму, сигналізуючи про те, що регіон добре забезпечений для поточного сезону і зіткнеться з наступним завданням у відновленні запасів.

Як повідомляє Bloomberg, порівняльні ф’ючерси на постачання у лютому й березні зараз торгуються майже на 1 євро дешевше, ніж ф’ючерси на постачання у червні й липні, при цьому розрив між двома контрактами збільшувався протягом січня.

Ця різниця вказує на те, що останніми тижнями трейдери дедалі більше впевнені в тому, що Європа зіткнеться з проблемами, пов’язаними з невеликим чи відсутнім постачанням протягом решти зими, незважаючи на триваючу волатильність, яка все ще домінує на ринку. Контракти торгуються нижче від 30 євро за мегават-годину, майже найнижчого рівня з минулого літа.

Попит на газ у Європі залишається прохолодним на тлі повільного економічного відновлення, і регіон все ще отримує вигоду від накопичення рекордних запасів палива минулого року. Виробництво відновлюваних джерел енергії вище за середній рівень і переважно м’яка зима також допомогли.

Зі слів синоптика Maxar Technologies Inc., протягом першого тижня лютого температура на всьому континенті залишатиметься вищою за середню для сезону. Це має сприяти ще меншому попиту на паливо для опалення.

Проте трейдери стежать за розвитком подій навколо постачань скрапленого природного газу з Катару, головного експортера, після того, як близькосхідна країна повідомила деяких європейських покупців про перенесення постачань. Маршрут навколо Африки додає близько двох тижнів до подорожі у Європу.

Наступним завданням Європи буде заповнення сховищ для підготовки до наступної зими. Можливість спекотного літа означає, що попит на охолодження може зрости. 2023 рік уже був найспекотнішим за всю історію спостережень.

Існує також невизначеність щодо продовження угоди про транзит газу між росією й Україною, яка закінчується наприкінці цього року. Хоча після енергетичної кризи Європа стала більш залежною від імпорту СПГ, очікується, що значну частину нових глобальних потужностей буде введено в експлуатацію лише з 2025 року.

Нідерландські передні місячні ф’ючерси, європейський еталон газу, незначно змінилися і перебувають на рівні 28,93 євро за мегават-годину о 9:28 ранку за Амстердамом.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти