У початок

У Vitol очікують, що США допустять збільшення постачання іранської нафти

США можуть дозволити Ірану збільшити постачання нафти на світовий ринок навіть без домовленості щодо відновлення ядерної угоди. Так вважає глава азіатського бізнесу найбільшого у світі нафтотрейдера Vitol Майк Мюллер, якого цитує Bloomberg.

Зазначається, що переговори між Тегераном і західними країнами про відновлення домовленостей про згортання іранської ядерної програми в обмін на відміну санкцій призупинилися в березні, і нафтотрейдери дедалі песимістичніше оцінюють їхні перспективи.

Мюллер вважає, що президент США Джо Байден може вирішити, що знизити ціни на АЗС перед проміжними виборами в країні важливіше за суворий контроль над дотриманням санкцій, що передбачає зокрема арешт танкерів з іранською нафтою.

«Він може просто дозволити приплив на ринок трохи більших обсягів цієї нафти, — заявив експерт. — Якщо ситуація на проміжних виборах визначатиметься потребою знизити ціни на бензин у США, очікується, що Штати більше заплющуватимуть очі на приплив підсанкційних барелів на ринок».

Втручання Вашингтона у контроль цих потоків завжди було досить рідкісним, каже Мюллер.

Іран 2022 року збільшив експорт нафти, основна частина якої йде в Китай. Нова домовленість щодо ядерної угоди, за оцінками експертів, забезпечила б надходження додаткових 500 тисяч–1 млн барелів іранської нафти на світовий ринок. Крім того, Тегеран може швидко продати нафту з резервів, обсяг яких становить близько 100 млн барелів.

Агентство зазначає, що ціни на нафту зросли на 60% з початку поточного року через війну, яку розпочала росія на території України. Середня ціна на бензин на американських АЗС піднялася вище за $4,8 за галон (3,7 л).

Прогнози експертів щодо подальшого спрямування цін на нафту серйозно розходяться, зазначає Мюллер. Рішення ОПЕК+ прискорити темпи нарощування видобутку навряд чи вплине на ринок, оскільки багато країн коаліції не справляються зі збільшенням виробництва, а експорт із москви може впасти у зв'язку з новими санкціями.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти