У початок

У вересні обсяги експорту викопного палива з росії впали, проте доходи ростуть — CREA

Обсяг російського експорту викопного палива впав у вересні до найнижчого місячного рівня від повномасштабного вторгнення росії в Україну. Проте доходи зросли порівняно з попереднім місяцем другий місяць поспіль через зростання цін на нафту й неспроможність союзників України переглянути і застосувати обмеження ціни на експорт російської нафти. Про це йдеться у місячному звіті Центру досліджень енергії та чистого повітря (CREA).

Щомісячний експорт морської нафти з росії впав на 3% в обсязі, але доходи зросли на 10% у вересні порівняно з попереднім місяцем на тлі високих котирувань. Виручка від експорту сирої нафти морським транспортом у вересні зросла на 10%, або на 19 млн євро на день, порівняно з попереднім місяцем. У вересні основними ринками експорту морської російської нафти були Індія, на яку припало 38% усього російського експорту нафти, за нею йшов Китай з 34% і Туреччина з 8% за обсягом.

Продажі бензину й дизельного пального знизилися на 21 млн євро на день у вересні порівняно з попереднім місяцем, що еквівалентно зниженню на 21%. Зменшення доходів від дизпального може бути пов’язане зі скороченням експорту через зростання попиту на ДП в росії. Примітно, що 21 вересня російський уряд запровадив повну заборону на експорт дизпального , яку згодом скасували у жовтні.

У вересні відсоток танкерів, на які поширюється обмеження ціни на нафту, які перевозили сиру нафту з росії, залишився таким же, як і в попередньому місяці, на рівні близько 50%. Решту російської нафти транспортували «тіньові» танкери, на які не поширюється політика цінового обмеження. Для танкерів, що перевозять нафтопродукти, хімікати й скраплений газ, охоплення коаліції граничних цін дещо збільшилося у вересні (67%) порівняно з серпнем (64%).

Експорт викопного палива з росії впав після запровадження санкцій, що свідчить про їхній вплив на зниження здатності фінансувати війну. Однак потрібно зробити набагато більше, щоб обмежити доходи росії від експорту й звузити військову скриньку кремля, наприклад, знизити граничну ціну на нафту, посилити моніторинг і посилити санкції й заборонити несанкціоноване викопне паливо, таке як LNG, LPG і трубопровідне паливо, яке законодавчо дозволено ввозити ЄС, вважають в CREA.

Крім того, необхідно вжити заходів, щоб запобігти можливості росії транспортувати свою нафту, не покладаючись на західні або застраховані судна й обходячи політику обмеження цін; дії можуть включати заборону продажу старих танкерів, які використовувалися для транспортування російської нафти, зазначають експерти CREA. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти