У початок

У вересні імпорт ДП в Європу досягне максимуму за 17 місяців

Обсяги дизельних вантажів до Європейського Союзу й Великої Британії у вересні можуть зрости до найвищого рівня приблизно за 1,5 року, причому відновлення постачань з Близького Сходу допоможе компенсувати невелике падіння потоків у США. Про це повідомляє Bloomberg.

Імпорт дизельного пального й газойлю до європейського регіону цього місяця, ймовірно, становитиме близько 1,36 млн барелів на день (б/д), згідно з даними, зібраними Bloomberg від аналітичної компанії Kpler. Це найвищий показник із квітня 2023 року, коли Європа збільшила попит на дизельне пальне з інших регіонів після ембарго блоку на російське паливо в лютому того ж року.

Останнім часом попит на дизельне пальне в Європі знизився порівняно з попередніми роками, в основному, через слабку промислову активність і зниження споживання пального на дорогах. Однак очікуване різке скорочення перероблення на нафтопереробних заводах (НПЗ) в Європі на тлі сезонного осіннього ремонту в поєднанні з економічними скороченнями деяких НПЗ, ймовірно, обмежить постачання палива на континент цього місяця.

«Вересень зазвичай є місяцем високого попиту на вантажні перевезення й дизельне пальне в Європі. Це збігається з початком осіннього сезону обслуговування НПЗ, що посилює дефіцит дизельного пального на континенті, — сказав Естебан Морено Котс, старший аналітик попиту Kpler. — США мають хороші можливості, щоб допомогти усунути цей розрив».

США випередили Саудівську Аравію як найбільшого постачальника до Європи ще в липні, й продовжують залишатися попереду. Європейський імпорт дизелю з США зріс до трохи менше від півмільйона барелів на день у серпні, що є найвищим показником за даними Kpler з початку 2017 року.

Очікується, що постачання з США у вересні знизяться приблизно до 409 тис. б/д. Це все ще майже вдвічі більше, ніж постачання з Саудівської Аравії, близько 212 тис. б/д.

Слабка виробнича діяльність у США у ІІ й ІІІ кварталах 2024 року призвела до скорочення споживання дизельного й дистилятного палива. Це знизило ціни у США, зробивши арбітражні можливості для Європи більш прибутковими, сказав Котс.

Цього місяця імпорт із Близького Сходу може зрости приблизно до 664 тис. б/д. За даними Kpler, потоки з ОАЕ й Оману стануть найвищими з початку 2017 року.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) опублікувало звіт минулого тижня. «Оскільки азійські ринки середнього дистиляту добре забезпечені, продукти з Близького Сходу зараз змагаються з експортом з Перської затоки за європейський попит», — заявили в МЕА.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти