У початок

СБУ викрила керівників інституту у сприянні рф у відновленні НПЗ

Керівний склад науково-дослідного й проєктного інституту нафтового профілю у Києві викрито на співпраці з росією. Про це повідомила прес-служба СБУ.

Затримано голову правління, двох очільників спеціалізованих відділів, головного інженера та одного з інженерів установи.

«Вони допомагали агресору відновлювати свої нафтопереробні заводи (НПЗ), які зазнали суттєвих пошкоджень унаслідок атак українських дронів. На замовлення рф посадовці підготували проєктно-конструкторську документацію для реконструкції трьох ключових НПЗ», — йдеться у повідомленні.

Загальна вартість «підрядів» становила майже пів мільярда гривень. У цю суму також входив дистанційний супровід проєктантами технологічних процесів відновлення й модернізації пошкоджених НПЗ росії.

В офісних і житлових приміщеннях фігурантів у Києві, Львові й Харкові було проведено обшуки, вилучено мобільні телефони, системні блоки, ноутбуки, флешки й чорнові записи із доказами співпраці з росією.

Наразі п'ятьом затриманим повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору).

Четверо з них уже перебувають під вартою. Триває розслідування. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти