У початок

У січні-липні грецькі НПЗ збільшили продажі ДП в Україну у 5 разів

За сім місяців обсяги експорту дизельного пального з Греції зросли на третину, або на 836 тис. тонн, і становили 3,34 млн тонн, свідчать дані Eurostat.

Зростання продажів зумовлено збільшенням обсягів перероблення вуглеводневої сировини на грецьких НПЗ. У I півріччі компанія Motor Oil (Hellas) збільшила перероблення нафти, мазуту й газойлю на 13%, до 6,45 млн тонн. Більший обсяг сирої нафти та іншої сировини, переробленої на НПЗ у Коринфі у І півріччі 2024 року порівняно з відповідним періодом 2023 року, пояснюється безперебійною роботою заводу на відміну від періоду травня-липня 2023 року, коли відбувалися ремонти установок.

Обсяги перероблення нафти й іншої сировини на заводах групи Hellenic Petroleum у I півріччі також були вищими порівняно з минулим роком. У січні-червні перероблення сировини на трьох НПЗ компанії зросла на 5%, до 7,99 млн тонн.

Головним напрямком постачань грецького дизпального цього року була Україна. Згідно з даними Eurostat, кінцевим пунктом призначення Україна була вказана для 831 тис. тонн продукту, або 25% від загального обсягу експорту. Варто зазначити, що український ринок цього року був напрямком продажів, який зростав найшвидше: за сім місяців постачання зросли на 676 тис. тонн.

Другим за обсягами напрямком постачань грецького дизелю був Гібралтар. За сім місяців відвантаження сюди зросли з 226 тис. тонн до 504 тис. тонн. Але Гібралтар є лише транзитним пунктом перевалки, звідки паливо прямує далі до споживачів в Африці або Південній Америці.

Серед інших великих покупців грецького дизпального варто виокремити Північну Македонію (500 тис. тонн), Туреччину (296 тис. тонн) й Ліван (189 тис. тонн).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти