У початок

У Saudi Aramco не вважають війну в Україні першопричиною енергокризи

Глава саудівської держкомпанії Saudi Aramco Амін Нассер вважає, що енергокриза, що настала, викликана недостатніми інвестиціями в нафтогазову галузь і ілюзіями про енергоперехід. На Schlumberger Digital Forum 2022 він закликав розв'язати обидві проблеми.

На його погляд, провісники кризи в глобальній енергетичній політиці «блимали червоним протягом майже десятиліття». Так, наприклад, за сім років інвестиції в нафтогазову галузь упали більш ніж на 50% – з $700 млрд 2014 року до трохи більше ніж $300 млрд 2021-го. «Збільшення цього року надто незначне, надто запізніле й короткострокове», – зазначив Нассер.

Водночас план енергетичного переходу «було підірвано нереалістичними сценаріями і помилковими припущеннями», зокрема про те, що основні споживачі нафти перейдуть на альтернативи майже відразу, і тому попит на сировину ніколи не повернеться до допандемійних рівнів.

«Можливо, найруйнівнішою з усіх була ідея про те, що плануванням у разі непередбачуваних обставин можна безпечно знехтувати», – наголосив Нассер.

Війна в Україні, розв'язана росією, на його погляд, хоч і посилила наслідки енергетичної кризи, але не є її першопричиною. «На жаль, навіть якби війна припинилась сьогодні (як ми всі бажаємо), криза б не закінчилася. Крім того, заморожування або обмеження цін на електроенергію може допомогти споживачам у короткостроковій перспективі, але не усуває реальних причин і не є довгостроковим рішенням. І оподаткування компаній, коли ви хочете, щоб вони збільшили виробництво, явно не допоможе», – сказав глава Saudi Aramco.

Справжні причини енергетичної нестабільності, на думку Нассера, – недостатні інвестиції в нафту й газ, відсутність підготовлених альтернатив їм і запасного плану. Оскільки інвестиції у менш вуглецевмісний газ ігнорувалися, а планування на випадок непередбачених обставин не робилося, очікується, що світове споживання вугілля зросте цього року приблизно до 8 млрд тонн – до рекордного рівня майже десятирічної давнини.

«Не менш тривожним є те, що нафтові родовища у всьому світі скорочуються в середньому приблизно на 6% на рік, а на деяких старих родовищах торік – більш ніж на 20%. У таких умовах проста підтримка стабільного видобутку сама по собі вимагає більших капіталовкладень, а збільшення потужностей вимагає набагато більшого. Проте, що неймовірно, чинник страху, як і раніше, викликає скорочення критично важливих інвестицій у нафту й газ у великих довгострокових проєктах», – зазначив Нассер.

Він висловив переконання, що для подолання кризи потрібний «новий глобальний енергетичний консенсус», що ґрунтується на трьох принципах: визнанні політиками й іншими зацікавленими сторонами потреби постачань доступних за ціною традиційних джерел енергії; подальшому скороченні вуглецевого сліду традиційної енергетики і підвищенні ефективності використання енергії; розвитку нової низьковуглецевої енергетики, яка доповнює традиційну.

Він нагадав, що Saudi Aramco працює над збільшенням потужностей із видобутку нафти до 13 млн б/д до 2027 року і нарощує видобуток газу, а також працює над зниженням вуглецевої місткості своїх виробничих процесів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти