У початок

У ЄС створять резерв дизельного пального для України – ЗМІ

Європейський Союз створить резерв дизельного пального, щоб допомогти Україні пройти нинішній опалювальний сезон. Про це пише «Європейська правда» із посиланням на джерело у Кабміні.

«Наразі, якщо наступні атаки росіян не призведуть до критичних вражень нашої енергетичної інфраструктури, ми не очікуємо планових відключень узимку при температурі повітря вище за 10 градусів морозу», – каже співрозмовник видання.

Водночас він уточнив, що в уряді готуються до менш сприятливого розвитку подій, включаючи тривалі аварійні відключення.

Ключовим елементом підтримки України за такого сценарію має стати резерв дизельного пального, який уже почали закуповувати в ЄС.

«Ці запаси будуть зберігатися в ЄС, а не в Україні, щоб вони не стали ціллю російських атак. Проте вони дозволять нам забезпечити роботу генераторів, на яких у такому разі працюватимуть соціальні заклади», – пояснив він.

Нагадаємо, 21 грудня 2024 року в Україні почне діяти закон про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів. Він визначає правові, організаційні й економічні засади створення МЗНН та їхнє функціонування в Україні.

Згідно з нормами закону, певну частину зобов’язань трейдери можуть зберігати у сусідніх країнах-членах ЄС. Утім, ані в Польщі, ані в Румунії, які є основними країнами-постачальниками пального в Україну, оператори стратегічного запасу не мають вільних потужностей для зберігання пального українських трейдерів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти