У початок

У росії щодня спалюють 4 млн куб. м газу, який раніше йшов у Німеччину

Норвезька аналітична фірма Rystad Energy порахувала, що росія щодня спалює близько 4,34 млн куб. м газу біля компресорної станції «портова», яка є початковою точкою газопроводу «північний потік».

Вартість такого обсягу газу за нинішніми цінами перевищує $10 млн. Про це з посиланням на BBC повідомляє «LIGA.Бізнес».

Зазначається, що з червня росія значно скоротила постачання газу «північним потоком», і з того ж часу науковці помітили значне збільшення тепловіддачі об'єкта, що є наслідком спалювання природного газу.

«Хоча точні причини факельного спалювання невідомі, <...> чіткішого сигналу бути не може: росія здатна знизити ціни на енергоносії хоч завтра. Це газ, який інакше експортувався б «північним потоком-1» або альтернативними шляхами», – заявили в Rystad Energy.

Газ, який спалює росія, надходить із нового заводу зрідження газу біля КС «портова». BBC пише, що на переробних підприємствах часто доводиться спалювати газ – з технологічних причин чи з питань безпеки, але масштаби спалювання в цьому разі здивували експертів.

«Я ніколи не бачила, щоб завод СПГ спалював стільки газу», – сказала виданню Джесіка Маккарті, експертка з супутникових даних з американського Університету Маямі.

Науковці також стурбовані великою кількістю вуглекислого газу й сажі, що утворюються під час спалювання, бо це може прискорити танення арктичного льоду.

«Чорний вуглець осідає на сніг і кригу і значно прискорює танення. Деякі широко цитовані оцінки уже вказують на те, що факельне спалювання – це основне джерело осаду чорного вуглецю в Арктиці. Тому будь-яке збільшення факельного спалювання в цьому регіоні є особливо небажаним», – заявив професор Метью Джонсон з Карлтонського університету в Канаді.

Нагадаємо, у червні 2022 року «газпром» почав скорочувати постачання «північним потоком» «через проблеми з обладнанням» і спалювати зайвий газ. Із 27 липня прокачування впало до 33 млн куб. м (за номіналу 167 млн куб. м). У Канаді, Німеччині й Україні заявляли, що «техпроблеми» – відмовка: насправді йдеться про шантаж.

Попри це 10 червня Канада на прохання Німеччини вирішила повернути турбіну із заводу Siemens Energy у Монреалі, і відтоді вона все ще залишається на одному з німецьких об'єктів Siemens.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти