У початок

У І півріччі Польща збільшила імпорт ДП із США у вісім разів

У червні обсяги надходжень дизпального й газойлю в балтійські порти Польщі зменшилися на 18% порівняно з травнем і становили 497 тис. тонн, свідчать дані Консалтингової групи «А-95».

Постачання впали після тримісячного зростання, проте червневий імпорт дистилятів на 16% перевищує показник минулого року за аналогічний період.

Американські виробники продовжували очолювати рейтинг постачальників дизпального морським шляхом. Минулого місяця з американських портів у Польщу надійшло 236 тис. тонн палива. Більш ніж половину обсягів, 123 тис. тонн, було відвантажено з Marathon Garyville Refinery. Також у польські порти в червні надходив продукт виробництва Valero Meraux Refinery й Motiva Port Arthur.

Зі Швеції в Польщу минулого місяця надійшло 145 тис. тонн дизпального. Чотири вантажі виробництва Preemraff Lysekil Refinery протягом червня було розвантажено на паливному терміналі в Гдині.

Постачання палива з регіону ARA у травні зменшилися зі 129 тис. тонн до 115 тис. тонн. З цього обсягу термінали Нідерландів відвантажили 73 тис. тонн, а Бельгії — 42 тис. тонн.

Найбільші обсяги дизпального у червні прийняли термінали в Гдині, вони обробили 303 тис. тонн імпортного продукту. Термінал «Нафтопорт» у Гданську, який здебільшого обслуговує PKN Orlen, минулого місяця прийняв 46 тис. тонн дизпального. У Свіноуйсьце й Щецин прибуло 148 тис. тонн палива.

За шість місяців у польські порти надійшло 2,8 млн тонн дизельного пального й газойлю, це на 9% більше порівняно з аналогічним періодом 2023 року. Цього року географія морського імпорту дизпального набула більш сталої структури. У І півріччі 90% постачань припадало на чотири країни: США, Швецію, Бельгію й Нідерланди. За аналогічний період 2023 року з цих країн надходило лише 62% імпорту. Постачання дизпального з країн Близького Сходу й Індії були заміщені американським продуктом.

У І півріччі обсяги прямих постачань дизелю з американських портів у Польщу зросли зі 149 тис. тонн до 1,16 млн тонн завдяки укладенню контрактів компаніями Unimot, «Укрпалетсистем» і BP Polska.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти