У початок

У лютому імпорт російської нафти в Індію збільшився

Імпорт російської нафти в Індію зріс у лютому порівняно з січнем, звернувши назад падіння, яке спостерігалося за останні два місяці, показали дані галузевих джерел Reuters, оскільки нафтопереробники отримали деякі партії російського легкого сорту Sokol.

Третій у світі імпортер і споживач нафти, Індія, наїдається російської нафти після того, як Захід запровадив санкції проти москви за її повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Південноазійська країна стала найбільшим покупцем російської нафти 2023 року після того, як деякі організації й країни відмовилися від закупівель у грудні 2022 року.

За даними, минулого місяця індійські нафтопереробники імпортували 1,51 млн барелів російської нафти на добу, що на 2,8% більше, ніж у січні. Це приблизно на 12,2% менше, ніж за відповідний місяць торік.

Згідно з даними, російська нафта становила близько 32% від загального імпорту нафти в Індію в лютому, порівняно з 28% у попередньому місяці.

Імпорт російської нафти в Індію в останні місяці постраждав через проблеми з оплатою й посилення санкцій США, націлених на організації й судна, залучені до продажу російської сирої нафти за ціною вище від $60 за барель, встановленою країнами G7.

Згідно з даними, загальний імпорт Індії минулого місяця знизився на 10% порівняно з січнем — до 4,72 млн барелів на добу (б/д). Це падіння різкіше, ніж попередні урядові дані, оскільки воно включало деякі посилки, які надійшли в лютому й були виписані в березні.

Частка країн Південної Америки в загальному імпорті нафти в Індію в лютому зросла через збільшення споживання венесуельської нафти індійськими нафтопереробними заводами (НПЗ). У лютому Венесуела була четвертим найбільшим постачальником в Індію.

Згідно з даними, у тому ж місяці індійські нафтопереробники скоротили імпорт з Іраку на 32% з січня — до 861,2 тис. б/д, а закупівлі з Саудівської Аравії збільшили на 13,8% — до 801,7 тис. б/д.

Це призвело до того, що частка ОПЕК у місячному імпорті Індії зросла приблизно до 56% у лютому з 54% у січні. За перші 11 місяців фінансового року, який закінчується в березні 2024 року, частка групи виробників упала до 49,8%, свідчать оприлюднені дані.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти