У початок

У липні обсяги постачання індійського ДП в Україну впали в три рази

За підсумками липня обсяги імпорту дизельного пального в Україну зменшилися на 37% – до 412,7 тис. тонн, свідчать дані Консалтингової групи «А-95». Зменшення імпортних постачань відбулося через наявність значних запасів ресурсу, що були сформовані протягом червня. На початку літа українські компанії намагалися привезти якомога більше продукту, щоб встигнути оприбуткувати його до підвищення ставок ПДВ й акцизу з 1 липня.

Постачання дизпального індійського походження в Україну минулого місяця обвалилися з 164,4 тис. тонн до 54,2 тис. тонн. Зменшення обсягів надходжень індійського продукту сталося через брак пропозиції з боку Туреччини. За даними Консалтингової групи «А-95», у липні на термінал Opet у Мармарі, який є основним каналом постачань індійського продукту, прибуло лише 33 тис. тонн дизпального виробництва Reliance Industries.

Варто зазначити, що минулого місяця в Румунію прибуло 263 тис. тонн індійського дизпального, проте основні обсяги цього продукту було продано на внутрішньому ринку або відвантажено на інші напрямки. Імпорт турецького ДП скоротився з 82,6 тис. тонн до 22,7 тис. тонн. Останнім часом турецькі НПЗ зменшили експортні продажі через високий попит на внутрішньому ринку. Як вважають учасники ринку, на зменшення обсягів постачань дизпального з турецьких портів також вплинуло посилення контролю з боку енергетичної митниці й зростання рівня небезпеки в українській акваторії Чорного моря через обстріли портової інфраструктури. 

Крім того, кілька українських трейдерів останнім часом відмовилися купувати ресурс на терміналах Opet, оскільки туди потрапляє дизпальне російського походження.

На тлі зменшення імпорту індійського й турецького ресурсу постачання американського дизпального в липні зросли у 2,4 раза – до 58,9 тис. тонн. Зростання постачань продукту з США, з одного боку, пов’язане зі збільшення обсягів його надходжень до портів Польщі з початку літа, а з іншого — зі зростаючою популярністю «молекул свободи» серед великих українських мереж АЗС. Улітку американський продукт потрапляв на станції мереж OKKO, WOG, UPG та Amic. Нагадаємо, останнім часом американські НПЗ нарощують постачання дизпального на європейський ринок через падіння попиту в країнах Південної Америки, куди збільшуються відвантаження російських дистилятів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти