У початок

У Cловаччині заблокували в’їзд вантажівок в Україну

На території Словаччини перевізники блокують рух вантажівок через пункт пропуску «Вишнє Нємецьке» поблизу Ужгорода, повідомила Державна прикордонна служба України.

За інформацією від Прикордонної поліції Словацької Республіки, сьогодні з 13:30 розпочалося блокування руху вантажівок, що рухаються в напрямку словацького пункту пропуску «Вишнє Нємецьке», суміжному з українським пунктом пропуску «Ужгород».

Відомо, що блокування ініціювала й проводить Спілка перевізників Словаччини. Водночас  про терміни акції протесту наразі не повідомляється.

«На цю мить на території Словаччини перед пунктом пропуску «Вишнє Нємецьке» в напрямку України перебуває близько 300 вантажівок. Пропуск автомобілів і автобусів здійснюється в штатному режимі», — додали в ДПСУ.

Спілка автоперевізників Словаччини минулого тижня уже блокувала прикордонний перехід з Україною «Вишнє Нємецьке» на словацькій стороні. При цьому словацькі перевізники пригрозили повністю перекрити кордон з Україною, якщо Європейська комісія не скасує угоду про лібералізацію вантажних перевезень із Україною.

Першими акцію протесту почали польські перевізники, які з 6 листопада повністю заблокували для вантажівок три пункти пропуску на кордоні з Україною. Вони вимагають зокрема повернути необхідність отримання дозволів для українських транспортних фірм, посилення правил перевезення, запровадження окремої черги у сервісі «єЧерга» для транспорту із номерами ЄС, створення окремої черги для порожніх вантажівок, забезпечення доступу до системи «Шлях».

Водночас в Євкокомісії заявили, що питання про повернення дозвільної системи для українських перевізників до червня 2024 року не обговорюється. Більше того, в ЄК незадоволені роботою польського уряду із врегулювання питання й готові розпочати процедуру порушення законодавства ЄС щодо Польщі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти