У початок

росія скоротила морський експорт нафти до тримісячного мінімуму перед ОПЕК+

росія скоротила морський експорт сирої нафти до найнижчого рівня з серпня перед зустріччю міністрів нафти ОПЕК+ цими вихідними, коли в центрі уваги буде дотримання вимог зі скорочення видобутку. Цей крок стався після різкого зростання постачань у жовтні.

Близько 2,7 млн барелів сирої нафти на день спрямовувалося з російських портів протягом тижня, який закінчився 19 листопада, свідчать дані відстеження руху танкерів, яке провадить Bloomberg. Показник знизився на 580 тис. барелів на день (б/д) порівняно з переглянутою цифрою за період до 12 листопада, що стало найбільшим тижневим падінням за більш ніж чотири місяці.

Група виробників нафти ОПЕК+, спільно очолювана росією й Саудівською Аравією, зустрінеться у Відні 26 листопада, щоб обговорити, як реагувати на погіршення прогнозів ринку нафти, а також встановити цілі видобутку на перше півріччя 2024 року.

Менш мінливий чотиритижневий середній потік упав до 3,23 млн б/д, приблизно на 200 тис. б/д порівняно з переглянутою цифрою за період до 12 листопада. Це був найнижчий показник за вісім тижнів, але все ще близько 340 тис. б/д вище від рівня постачань у період до 20 серпня, коли скорочення москвою експорту сирої нафти було найбільшим.

Переробка нафти в росії підскочила за тиждень до 15 листопада до найвищого рівня майже за три місяці, оскільки нафтопереробні заводи (НПЗ) країни повернули більшу частину своїх потужностей після сезонного ремонту.

Тим часом США наклали санкції на три судноплавні компанії, розташовані в Об’єднаних Арабських Еміратах, за ймовірне порушення ліміту ціни на російську нафту, який становить $60 за барель, у другому раунді покарань за очевидні порушення цього заходу. Це сталося після того, як Міністерство фінансів США надіслало повідомлення компаніям з управління суднами щодо більше сотні суден, які, як вважає американський Мінфін, могли порушити обмеження цін, встановлене в результаті повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Щотижневі доходи кремля від експортних мит на нафту впали до найнижчого рівня за два місяці, причому падіння обсягу частково компенсувалося вищою ставкою мита в листопаді.

З січня російські виробники нафти мають сплачувати вищий податок на видобуток для фінансування збільшення субсидій на переробку, які було відновлено в жовтні після того, як минулого місяця їх було зменшено вдвічі. Експортне мито планується скасувати наприкінці цього року в рамках довготривалих планів податкової реформи росії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти