У початок

У червні рф збільшила експорт бензину залізницею на 71%

росія збільшила експорт автобензинів залізничним транспортом у червні 2024 року на 71% у добовому вираженні до попереднього місяця — до 423,1 тис. тонн — після зупинення дії заборони на вивезення продукту, показали дані джерел у галузі й розрахунки Reuters.

Уряд рф призупинив 20 травня дію тимчасової заборони на експорт бензину для виробників палива терміном до 30 червня поточного року, а наприкінці червня продовжив дозвіл на експорт бензину до 31 липня.

Загалом за період із січня по червень 2024 року постачання автобензинів для експорту залізничним транспортом із російських НПЗ скоротилися на 39% до першого півріччя минулого року — до 2,507 млн тонн — через дію паливного ембарго й зниження обсягів виробництва на тлі позапланових і аварійних ремонтів, за даними галузевих джерел.

Основний приріст експортних постачань автобензинів у червні відбувся шляхом відновлення відвантажень у російські порти, оскільки в період дії заборони виняток на вивіз було зроблено для обсягів, що реалізуються в рамках міжурядових угод, зокрема з країнами ЄАЕС.

Так, балтійський порт «усть-луга» знову став основним напрямком відвантажень автобензинів для експорту. З заводу «кірішінєфтєоргсинтез» було постачено понад 101 тис. тонн продукту, а загальний обсяг відвантажень у червні зріс більш ніж удвічі до попереднього за 10 місяців.

Постачання у порт «санкт-петербург» із російських НПЗ минулого місяця становили 16,2 тис. тонн моторного палива, в арктичний порт «мурманськ» — 19,5 тис. тонн, відвантажень палива у напрямку балтійського порту «висоцьк» у червні не було.

НПЗ «слов'янськ ЕКО» відновив експортні постачання бензину до чорноморського новоросійська, відвантаживши 40,7 тис. тонн.

Постачання автобензинів на експорт до Монголії в червні збереглося на рівні попереднього місяця — близько 66,9 тис. тонн, до Киргизії — збільшилося на 6% — до 43 тис. тонн, відвантаження в Афганістан зросло майже в шість разів — до 19,7 тис. тонн.

Також значно збільшилися експортні постачання автобензинів у Грузію — майже вп'ятеро до травня, до 28,6 тис. тонн, відвантаження в Азербайджан відновилися після двомісячної відсутності, склавши 13,4 тис. тонн.

Водночас відвантаження автопалива з НПЗ рф у напрямку Узбекистану в червні скоротилися на 53% — до 22,6 тис. тонн, до Таджикистану — на 18%, до 17,9 тис. тонн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти