У початок

Туреччина з Бразилією у березні залишалися основними імпортерами ДП з рф

Морський експорт дизпального і газойлю з портів росії минулого місяця знизився приблизно на 4% у добовому вираженні порівняно з лютим, до близько 3,6 млн тонн, показали розрахунки Reuters на основі даних галузевих джерел і LSEG.

Після набрання чинності з 5 лютого 2023 року ембарго на імпорт нафтопродуктів російського походження до країн ЄС трейдери переорієнтували експортні потоки дизпального з портів рф у напрямку Бразилії, Туреччини, країн Африки й Близького Сходу, а також на рейдові перевалки.

На початок дії санкцій основними покупцями морських партій дизпального були країни Європи.

За даними LSEG, у березні 2024 року росія відвантажила на експорт зі своїх портів у напрямку Туреччини близько 1,47 млн тонн низькосірчистого дизпального й газойлю проти 1,2 млн тонн попереднього місяця.

Експортні відвантаження ДП з портів росії у Бразилію минулого місяця скоротилися на близько 0,5 млн тонн після 0,63 млн тонн у лютому. Близько половини березневих вантажів поки що в дорозі, а приблизно третина відвантажених у лютому-березні обсягів ще очікують на розвантаження в бразильських портах, показав моніторинг Reuters.

Зі слів учасників ринку, постачання російського палива у Бразилію знижуються останні три місяці на тлі сезонного падіння попиту і рясних постачань наприкінці минулого року, а також погіршення арбітражної економіки.

Крім того, у березні до Бразилії з Алжиру, Кувейту, Нідерландів і США було експортовано загалом близько 700 тис. тонн дизпального після 450 тис. тонн місяцем раніше, за даними LSEG.

росія також відвантажила у березні 2024 року близько 0,73 млн тонн ДП у країни Африки проти 0,84 млн тонн місяцем раніше, основними імпортерами були Лівія, Туніс, Сенегал, Гана і Єгипет.

Тим часом близько 500 тис. тонн дизпального, відвантаженого в березні з приморська, поки не мають певного пункту призначення. В очікуванні «на воді» залишаються поки що чотири лютневі партії приморського дизпального загальним обсягом близько 200 тис. тонн, за даними LSEG.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти