У початок

Травневі обсяги експорту ДП і газойлю з російських портів зросли

Обсяги морського експорту дизпального й газойлю з російських портів зросли на 14% у травні й становили 3,8 млн тонн. Про це свідчать дані Консалтингової групи «А-95».

Збільшенню відвантажень сприяло відновлення виробництва на нафтопереробних заводах (НПЗ) після планових ремонтних робіт і атак українських БпЛА.

Найбільше зростання продемонстрував термінал «роснєфті» в туапсе, травневі обсяги відвантажень дизпального й газойлю звідти зросли з 310 тис. тонн до 632 тис. тонн. Наприкінці квітня туапсинський НПЗ відновив роботу після тривалої зупинки, спричиненої атакою безпілотника 25 січня. Однак 17 травня завод знову припинив переробку нафти через ураження обладнання. Наразі НПЗ простоює через низьку маржинальність виробництва нафтопродуктів.

Експорт дистилятів з порту «приморськ» скоротилися на 11%, до 1,4 млн тонн, через проведення ремонтних робіт на НПЗ, під’єднаних до продуктопроводу «транснєфті», й сезонне зростання споживання дизелю на внутрішньому ринку. У травні з неповним завантаженням працював ніжегородський НПЗ «лукойлу», крім того, з середини квітня на місяць зупинялася одна з установок первинної переробки нафти на ярославському НПЗ. Відвантаження дизпального й газойлів з приморська падають четвертий місяць поспіль і скоротилися на 860 тис. тонн порівняно з січнем.

Відвантаження палива через термінали «санкт-петербург» і «усть-луга» зросли зі 120 тис. тонн до 232 тис. тонн. Відомо, що цими терміналами користуються білоруські НПЗ. У квітні на мозирському НПЗ було завершено проведення ремонтних робіт, що могло позначитися на обсягах відвантажень через «санкт-петербург» і «усть-лугу».

Перевалка дизпального й газойлю через термінал «новоросійськ» у травні зросла на 11%, до 1 млн тонн. На зростанні експорту позначилося збільшення завантаження сировиною деяких заводів на півдні росії. Водночас волгоградський НПЗ 12 травня зазнав ушкоджень від атаки БпЛА, хоча за кілька днів зміг відновити роботу у штатному режимі. Сизранський НПЗ «роснєфті», який також під'єднано до південної гілки «транснєфтепродукту», згідно з останньою інформацією, працює не на повну потужність.

Туреччина й Бразилія були найбільшими напрямками постачань російського дизпального й газойлю. У травні до цих країн було відвантажено відповідно 1,38 млн тонн і 698 тис. тонн продукту. У країни Африки було відправлено 593 тис. тонн дистилятів. Станом на 3 червня приблизно 690 тис. тонн вантажів не мало кінцевого пункту призначення.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти