У початок

Транзит російського газу Україною йде у штатному режимі

Попри події поблизу суджі у курській області росії транзит газу європейським замовникам відбувається у штатному режимі. Про це повідомили у прес-службі ТОВ «Оператор ГТС України», передає «Укрінформ».

«Транспортування газу європейським замовникам відбувається в штатному режимі, без змін. Номінації підтверджено, фізичний потік газу зберігається», – зазначили у компанії.

Раніше видання The Washington Post із посиланням на радника президента України Володимира Зеленського писало, що ЗСУ взяли під контроль газовимірювальну станцію «Суджа», через яку здійснюється транзит російського через Україну в ЄС. Українські посадовці цю інформацію офіційно не коментували.

Наразі «Суджа» – це єдина точка, через яку російський газ надходить в Україну для його транспортування європейським замовникам.

Після повідомлень про встановлення контролю ЗСУ над цією станцією ціни на газ у Європі вперше з грудня досягли $435 за тисячу кубометрів на тлі побоювань за транзит російського газу через Україну.

Водночас номінація на транзит російського газу через українську газотранспортну систему 8 серпня знизилася до 37,25 млн кубометрів, що на 6% менше, ніж днем раніше. Це найнижче значення транзиту з 1 травня 2023 року. Попередньо, 9 серпня транзит має відновитися до звичних обсягів – об’єм підтвердженої номінації на транзит газу становить 41,7 млн кубометрів, свідчать дані Оператора ГТС України.

У російському «газпромі» повідомили, що продовжують подавати газ у Європу через станцію «Суджа». Водночас транзитний потік газу через Україну знизився на 12% «на тлі напруженості в зоні проходження магістралі».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти