У початок

Глобальні нафтохімічні компанії переживають кризу надлишку пропозиції

Нафтохімічні виробники в Європі й Азії перебувають у режимі виживання, оскільки роки нарощування потужностей на провідному ринку Китаю й високі витрати на енергоносії в Європі три роки поспіль знижували маржу, змушуючи фірми консолідуватися. Про це повідомляє Reuters.

Так, у квітні ExxonMobil Chemical France оголосила про закриття установки парового крекінгу й закриття хімічного виробництва в Gravenchon цього року, додавши, що завод втратив понад 500 млн євро з 2018 року й залишається неконкурентоспроможним.

Тайванський нафтохімічний гігант Formosa Petrochemical протягом року працював лише на одному з трьох крекерів нафти. Зі слів прес-секретаря KY Lin, компанія залишила два інших крекери в автономному режимі через низький попит і нездорову маржу.

Компанія не планує робити нові інвестиції в найближчій перспективі через складні ринкові умови, сказав представник компанії.

Придбано британську компанію, 50% частки TotalEnergies у підприємствах Naphtachimie, Appryl, Gexaro у квітні, що робить Ineos єдиним власником підрозділів у Лавері на півдні Франції.

Угода включає установку парового крекінгу потужністю 720 тис. метричних тонн на рік, 270 тис. тонн ароматичних речовин і 300 тис. тонн поліпропілену на рік.

Американський виробник пластикової сировини Lyondellbasell заявив у травні, що розпочав стратегічний огляд європейських активів двох своїх бізнес-підрозділів. Компанія продала у травні свій підрозділ з виробництва етиленоксиду в Бейпорті (штат Техас) і пов’язаний з ним бізнес передали виробнику хімікатів INEOS Oxide за 700 млн доларів США.

Про своє рішення японська фірма Mitsui Chemicals закрити фенольний завод на заводі Ichihara Works до 2026 фінансового року оголосила у квітні, йдеться в заяві.

У жовтні 2024 року компанія закриє завод з виробництва поліетилентерефталату (ПЕТ) на заводі Iwakuni-Ohtake. У Чібі компанія досягла домовленості з Idemitsu Kosan про агрегування етиленового обладнання, йдеться в річних результатах, опублікованих у травні.

Компанія планує скоротити виробництво TDI компанії Omuta Work до 2025 фінансового року й розглядає можливість закриття заводу в Анегасакі до 2027 року.

Pengerang Petrochemical Co – спільне підприємство 50-50 між Petronas і Saudi Aramco – залишило свою установку для крекінгу нафти потужністю 1,2 млн тонн на рік закритою, оскільки її закрили на технічне обслуговування на початку цього року. В офісі головного виконавчого директора заявили, що не мають оновлень щодо перезапуску.

Sabic, 70% якого належить нафтовому гіганту Aramco, оголосив у квітні про плани остаточно закрити крекінг № 3 на нафті на своєму заводі в Гелені (Нідерланди) після планового технічного обслуговування на місці.

У травні європейська енергетична компанія Shell продала свої нафтопереробні й нафтохімічні активи в Сингапурі, головному нафтовому центрі Азії, спільному підприємству індонезійської хімічної фірми Chandra Asri й швейцарського гірничо-сировинного трейдера Glencore.

Продаж – частина плану генерального директора Shell Ваеля Савана зі зменшення викидів вуглекислого газу компанії й зосередження її діяльності на найприбутковіших бізнесах.

Saudi Aramco погодилась купити у японської Sumitomo Chemical 22,5% акцій їх спільного нафтохімічного підприємства Petro Rabigh за $702 млн, йдеться у спільній заяві компаній у середу.

Угода скорочує частку Sumitomo Chemical у спільному підприємстві до 15%, а частку Aramco збільшує до 60%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти