У початок

Trafigura відзвітувала про рекордний прибуток у $7 млрд у рік вибуху

Trafigura Group заробила рекордних 7 мільярдів доларів за останній фінансовий рік, що більше, ніж за попередні чотири роки разом узяті, оскільки товарний трейдер заробляв на різких коливаннях цін і арбітражних можливостях, спричинених вторгненням росії в Україну, повідомляє Bloomberg.

Trafigura повідомила в четвер, 8 грудня, що за 12 місяців до вересня прибуток зріс більш ніж удвічі, а дохід — до $318,5 млрд. Зі слів головного фінансового директора Крістофа Салмона, у галузі виробництва нафти і нафтопродуктів був «винятково сильний рік».

Нестабільність і збої, викликані війною, допомогли створити найприбутковіший період в історії для компаній, які транспортують енергоносії, метали і врожай по всьому світу. Конкуренти, включаючи Glencore Plc і Vitol Group, також повідомили про найкращі результати.

Величезні прибутки є благом для топ-менеджерів і трейдерів Trafigura, які володіють компанією. Трейдер виплатив дивіденди обсягом $1,7 млрд, а кількість акціонерів зросла приблизно з 1 000 до понад 1 100.

Роль галузі у постачанні ключових товарів була привернута до уваги після війни в Україні, оскільки уряди в усьому світі посилили увагу до безпеки ресурсів. Раніше цього тижня Trafigura оголосила, що підписала кредит на $3 млрд, який фінансується урядом Німеччини, на постачання газу після схожої, але меншої угоди щодо постачання металів клієнтам у Німеччині.

«Ми набагато більше взаємодіємо з урядами й регуляторами з конкретних питань, просто надаючи ринкову інформацію — що ми бачимо, що ми думаємо, — щоб вони могли сформулювати правильну політику», — сказав головний виконавчий директор Джеремі Вейр у опублікованому відео. 

Попри те, що нестабільність, спричинена війною в Україні, допомогла збільшити прибутки від торгівлі сировиною, різке зростання цін також створило величезний тиск на баланси галузі.

У міру того як прибутки стрімко зростають, трейдери сировинних товарів повертають прибутки у свій бізнес, частково для того, щоб забезпечити додаткові сили для залучення фінансування від банків. Trafigura додала $7 млрд фінансування протягом фінансового року, довівши загальну суму кредитних ліній до $73 млрд. У зв’язку з різким зростанням прибутку власний капітал компанії майже подвоївся за останні два роки — до $15,1 млрд, повідомляється в четвер.

«Ми вважаємо поточний рівень більш ніж достатнім для підтримки балансу в $100 млрд», — сказав Салмон.

У той час як Trafigura підкреслила рекордну ефективність своїх енерготрейдерів, її металевий підрозділ був менш успішним, операційний прибуток знизився на 24% порівняно з попереднім роком. Компанія пояснила нижчу продуктивність блокуванням у Китаї і втратою свого заводу з виплавки цинку Nyrstar через стрімке зростання витрат на електроенергію. «У Nyrstar був важкий рік, — сказав Вейр. — Високі ціни на енергоносії були дуже складними».

Загальний обсяг торгівлі товарами протягом періоду знизився після того, як довгострокові контракти на російську сиру нафту і продукти були припинені в другій половині фінансового року в результаті міжнародних санкцій.

У звітності Trafigura не повідомляється, скільки вона отримала від продажу своїх 10% акцій у Vostok Oil, флагманському російському нафтовому проєкті ПАТ «роснєфть», який вона продала маловідомій Nord Axis Ltd у липні. У своїх звітах Trafigura заявила, що зафіксувала відсутність збитків після виходу з інвестиції, яку вона оцінила в $862 млрд на кінець вересня 2021 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти