У початок

Торік експорт LPG з Ірану зріс попри санкції США

Іран кидає виклик санкціям США різким зростанням експорту скрапленого газу, що є останньою ознакою того, що американський тиск не в змозі підірвати продажі палива в Ісламській Республіці, оскільки його роль у фінансуванні регіональних збройних формувань стає під пильну увагу, пише Bloomberg.

Торік Іран став найбільшим на Близькому Сході постачальником палива, яке використовується для опалення, приготування їжі та як сировина для хімічних заводів. Експорт зріс на 28%, до понад 11 млн тонн, згідно з аналізом даних відстеження руху суден і ринкової інформації від консалтингової компанії Facts Global Energy. Фірма очікує, що цього року експорт може перевищити 12 млн тонн.

Іман Нассері, керуючий директор FGE на Близькому Сході, сказав, що це збільшення зумовлено зростанням видобутку на величезному газовому родовищі Південний Парс у Перській затоці, а також збільшенням потужностей судноплавства між Іраном і Китаєм, куди спрямовується майже все паливо.

США намагаються посилити застосування санкцій проти торгівлі енергоносіями Ірану, щоб придушити його фінансову підтримку союзних збройних формувань у регіоні, таких як Хуси в Ємені й ХАМАС у Газі. Проте жорсткі дії можуть підштовхнути ціни й завдати шкоди споживачам, що створює політичну проблему в рік виборів.

Незважаючи на тиск США, видобуток нафти в Ірані також збільшився, піднявшись до п’ятирічного максимуму в понад 3 млн барелів на день (б/д) минулого року. Більшість експорту сирої нафти також іде у Китай.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти