У початок

Токіо не може зараз відмовитися від імпорту нафти рф — міністр економіки Японії

Японія на цю мить не здатна припинити імпорт нафти рф і долучитися до планів ЄС запровадити ембарго на російську нафту, заявив японський міністр економіки Коїті Хагіуда журналістам у Вашингтоні.

«У Японії обмежені ресурси, і нам складно прямо зараз діяти разом з ЄС», — наводить у четвер його слова агентство «Кіодо», передає «Інтерфакс-Україна».

Він зазначив, що з цього питання кожна країна має діяти, виходячи із власних сил. Проте, з його слів, Токіо хоче «рухатися в тому ж напрямі», що і президент США Джо Байден, який напередодні оголосив про відкритість США до нових санкцій проти росії й плани обговорювати цю тему з партнерами по G7.

Хагіуда також сказав, що з метою зниження своєї енергетичної залежності від росії Японія попросила США наростити виробництво скрапленого природного газу. Міністр уточнив, що в Токіо розглядають змогу видачі кредитів тим японським фірмам, які беруть участь в американських проєктах із виробництва скрапленого газу.

«Кіодо» нагадує, що в середу Хагіуда провів зустріч із міністром енергетики США Дженніфер Гренхолм і обговорював підтримку енергетичної безпеки на тлі ситуації навколо України. Крім того, відбулася зустріч держсекретаря США Ентоні Блінкена і радника з національної безпеки Японії Такео Акіба: на ній ішлося про співпрацю з розроблення санкцій проти росії через розв'язану нею війну в Україні.

За даними Японської організації з розвитку зовнішньої торгівлі, 2021 року на рф припало 3,6% імпорту в Японію нафти і 8,8% імпорту скрапленого природного газу.

Нагадаємо, у середу глава Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляйєн заявила, що ЄК у рамках шостого пакету санкцій проти рф, який готується, вважає за необхідне заборонити імпорт усієї російської нафти в ЄС.

Також агентство Bloomberg із посиланням на офіційних осіб ЄС повідомляло, що в ЄС розглядають змогу заборонити європейським компаніям надавати рф послуги під час транспортування її нафти до третіх країн, зокрема страхування перевезень.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти