У початок

Терм під ялинку: SNEL повертається в «газову» колію

Також є російською мовою

Оператор постачання в Україну нафтопродуктів «Роснафти» компанія SNEL Energy Ltd відновлює постачання скрапленого газу після паузи, спричиненої зміною оператора й перемовинами оператора як із постачальником, так і з українськими контрагентами. Про це свідчать джерела enkorr на паливному ринку.

У другій половині грудня SNEL уклала низку річних контрактів на постачання скрапленого газу з 1 січня 2022 р.. За інформацією enkorr, першими TERM'и купили «Кло», «Надєжда» й «БРСМ-Нафта».

За наявними даними, ціну в контрактах, як і раніше, прив'язано до котирування Argus DAF Brest, й вона коливається залежно від сезону: з грудня по березень диференціал складе +17/т, з квітня по листопад премія буде $23-28/т залежно від обсягу контракту.

Проведене опитування трейдерів показало, що на фінішній прямій перемовин з укладання «довгого» контракту перебувають WOG, OKKO, «Паралель», «Інтерглобал», «ДМС-Трейдинг» і «Маддокс Україна». Загалом SNEL має намір постачати в Україну 35–38 тис. т щомісяця, як це було раніше.

Як повідомляв enkorr, підписанню контрактів передували тривалі перемовини. Так, трейдери вважали пропоноване ціноутворення необґрунтованим і чекали на зниження премій за контрактами. У грудні цінове співвідношення на українському ринку склалося на користь контрактів, прив'язаних до котирування Argus DAF Brest. Крім того, у грудні суттєво скоротилися постачання СВГ в Україну. Також відомо, що SNEL відвантажила із заводів-виробників перші партії скрапленого газу в рамках грудневих заявок.

У розмові з enkorr трейдер, який придбав партію СВГ, повідомив, що постачання планується найближчим часом.

«Товар завантажено, вже є номери вагонів. Мабуть, якась частина встигне зайти навіть до Нового року», — сказав наш співрозмовник, який просив не називати його імені.

Довідка enkorr

SNEL Energy Ltd було утворено у серпні поточного року шляхом перейменування компанії Socar New Energy Limited. Це стало наслідком відмови Socar від угоди з придбання української мережі АЗС Glusco. Автоматично Socar New Energy Limited переуступила новій компанії ексклюзивний контракт на постачання в Україну дизельного пального й скрапленого газу «Роснафти». Максимальні обсяги за цим договором досягали 300 тис. т дизельного пального й 40 тис. т скрапленого газу на місяць.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти