У початок

Техрегламент на СВГ набуде чинності у визначений термін

Також є російською мовою

Технічний регламент (ТР) на скраплений газ, який було ухвалено постановою КМУ № 667 від 29.07.2020 р. і який спочатку мав запрацювати в лютому цього року, але був відтермінований спочатку до травня, а потім і до листопада, більше переноситися не буде і повинен запрацювати вже з 5 листопада. Про це йшлося на онлайн-засіданні учасників ринку і асоціацій з доопрацювання тексту ТР, яке було проведено 19 жовтня 2021 р. під кураторством Міненерго.

Як повідомив enkorr присутній на засіданні аудитор з оцінки якості нафтопродуктів ОС «СЕРТ АСУ» Олександр Лютий, протягом перших трьох місяців – до 5 лютого 2022 року – за порушення вимог техрегламенту штрафувати нікого не будуть.

«Цей період передбачено, щоб учасники ринку виявили всі проблемні місця в алгоритмі його роботи і подали в Міненерго свої пропозиції для їх усунення», – зазначив він.

За його словами, одну з головних проблем у запуску ТР – брак органів з оцінювання відповідності (ООВ) СВГ нормам регламенту – практично усунено. Тобто, до 5 листопада має бути 4 ООВ, і «з такою кількістю цілком можна починати».

Проте експерт упевнений, що проміжний період без штрафів просто необхідний, оскільки ринок скрапленого газу повинен адаптуватися до роботи в умовах виконання вимог техрегламенту і «усунути за цей час усі шорсткості й невідповідності». «Та це зовсім не означає, що його вимог не потрібно виконувати», – пояснив Лютий.

За його словами, основні зміни, які потрібно внести в текст ТР, стосуються проблеми серійної сертифікації, спрощення розмитнення за наявності паспорта заводу-виробника, а також паспортизації продукції вже на території України.

До того ж, зазначає Олександр Лютий, із запуском ТР відразу виросте навантаження на лабораторії через їх нестачу. «Гальмуватиме процес і бюрократична процедура розмитнення ресурсу (наприклад, відбір проб без інспектора неможливий, а таких відборів потрібно робити дуже багато), на яку органи сертифікації не мають жодного впливу», – каже він.

А зараз на ринку, за словами О.Лютого, вистачає випадків відсутності лабораторних досліджень і підтвердження відповідності продукту параметрам автогазу. Продукт постачається тільки з паспортом закордонного заводу-виробника, чого із запуском ТР уже бути не повинно, оскільки кожна партія повинна відповідати параметрам згідно доповнень до ТР.

Нагадаємо, згідно з інформацією, оприлюдненою в автоматизованій системі Мінекономіки «Технічні регламенти», на цей час уже є три сертифікованих призначених ООВ – Науково-виробниче підприємство «Дін Лтд», Центр якості продукції «Карат» і ДП «Житомирстандарт». 

Як повідомили enkorr учасники ринку, документи ще однієї організації, четвертої, перебувають на розгляді у Мінекономіки, а п'ята організація, яка також претендує на статус ООС, проходить процедуру акредитації в Нацагентстві з акредитації.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти