У початок

Танкер, що потрапив під санкції США, прибув до Китаю з російською нафтою

російський танкер Liteyny Prospect, який потрапив під санкції, пришвартувався в китайському порту «Хуанхуа», щоб вивантажити 700 тис. барелів російської сирої нафти Sokol, повідомили Reuters два джерела, знайомі з ситуацією.

Танкер є одним із шести суден, що перевозять нафту Sokol, яку Індія не змогла імпортувати через проблеми з оплатою. Шість кораблів пливли до Китаю, але п’ять із них на початку цього тижня досі перебували у морі, свідчать дані про судноплавство.

Liteyny Prospect, що плаває під прапором Ліберії, пришвартувався 6 березня біля причалу в Huanghua, поблизу міста Цанчжоу в провінції Хебей, який обробляє в основному вантажі вугілля й залізної руди, показали дані аналітичних компаній LSEG, Kpler і Vortexa.

Представники порту «Цанчжоу» й менеджер танкера Sovcomflot (SCF) не відразу відповіли на запити про коментарі.

Незрозуміло, що заважає іншим п'яти кораблям розвантажити свої вантажі.

Попри відсутність чіткого регулювання чи вказівок для портів, які б вирішували, чи дозволяти суднам, які перебувають під санкціями, причалювати, портова влада побоюється вторинних санкцій, повідомили торгові джерела.

Порти, ймовірно, повідомили покупцям, що немає проблем із митним оформленням, але не дозволять зберігати нафту протягом тривалого періоду часу, додали джерела.

Відставання танкерів Sokol є найбільшим перебоєм у торгівлі російською нафтою з тих пір, як Захід запровадив санкції проти москви через її військові дії в Україні. Нафта Sokol — це сорт із низьким вмістом сірки, який експортується з терміналу Де-Кастрі на російському острові Сахалін ТОВ «cахалін-1», контрольованим нафтовим гігантом «роснєфть».

Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів (OFAC) США наприкінці минулого місяця наклало санкції на SCF і визначило 14 нафтових суден, включаючи Liteyny Prospect, як власність, у якій SCF має інтерес.

OFAC видало загальні ліцензії, які дозволяли розвантажувати сиру нафту або інші вантажі з 14 суден протягом 45 днів і дозволяли операції з усіма іншими танкерами «совкомфлоту».

Санкції спрямовані на зменшення доходів росії від продажу нафти, яку вона може використовувати для підтримки своєї війни в Україні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти