У початок

Італія намагається переглянути угоду про продаж російського НПЗ на Сицилії

Італійські чиновники намагаються переглянути угоду про продаж найбільшого нафтопереробного заводу країни після того, як уряд США в приватному порядку висловив занепокоєння щодо продажу російського підприємства маловідомому фонду на Кіпрі. Про це повідомляє Financial Times.

Російський «лукойл» у січні погодився продати свій сицилійський нафтопереробний завод ISAB GOI Energy щойно створеній філії кіпрської групи прямих інвестицій Argus.

В угоді на суму 1,5 млрд євро, яка перевершила конкуруючу пропозицію від американської Crossbridge Energy Partners і нафтотрейдера Vitol, також бере участь товарний трейдер Trafigura. Trafigura забезпечить підприємство оборотним капіталом і сирою нафтою, а також продаватиме нафтопродукти, які вона виробляє.

Очікувалося, що трансакцію буде закрито до 31 березня, але італійські чиновники витрачають додатковий час, щоб розглянути важливі деталі, зі слів двох джерел, поінформованих про перемовини. 

Додатковий час знадобився частково після того, як уряд США неофіційно звернувся до Риму з проханням підтвердити, що росія не причетна до GOI Energy, повідомили джерела, знайомі з ходом перемовин. 

Нафтопереробний завод ISAB є одним із найбільших промислових об’єктів у Західній Європі. Він може переробляти 320 тис. барелів нафти на день (б/д), що становить приблизно п’яту частину нафтопереробних потужностей Італії.

Trafigura підтвердила, що керівники, зокрема її співголова відділу торгівлі нафтою Бен Лакок, зустрічалися з італійськими офіційними особами цього тижня, щоб «відповісти на їхні запитання», але заявили, що зустріч була «позитивною» і що процес просувається.

GOI Energy керує виконавчий директор Майкл Бобров, який раніше очолював операційну діяльність Trafigura в Ізраїлі.

Один італійський чиновник і одна особа, близька до GOI Energy, заявили, що вони «оптимістично налаштовані» на те, що угоду буде схвалено наступного тижня.

Державний департамент США відмовився коментувати будь-яке спілкування між офіційними особами США й Італії щодо угоди. У ньому додали, що «лукойл» і його італійські підприємства не підпадають під санкції США, але підкреслили необхідність ретельного розгляду будь-якої операції, пов’язаної з російськими енергетичними активами.

Компанія категорично заперечила будь-яку причетність росії до її фінансування або діяльності, заявивши, що її інвестори «винятково з греків, ізраїльтян і кіпріотів». Там додали, що консулом України на Кіпрі є голова GOI Energy Хрістодулос Даміану.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти