У початок

Італії потрібно ще 2 роки для повної відмови від російського газу

Для повної відмови від російського газу Італії потрібно ще як мінімум два роки, заявив глава італійської енергетичної компанії Eni Клаудіо Дескальці. З його слів, процес утруднений через те, що останні вісім років внутрішнє виробництво енергоносія не стимулювалося.

«Інвестувати з часом, поважати інших, йти на ризик із тими, хто цього потребує, і таким чином завоювати довіру — ось що дало нам можливість для цієї диверсифікації, для цієї часткової заміни російського газу, яку буде завершено через два роки»,— сказав Дескальці. Так він прокоментував партнерство Італії з країнами Північної Африки щодо газових постачань, його слова наводить Quotidiano Nazionale.

З його слів, поки що Італія змогла замістити 30 млрд куб. м російського газу із майже 40 млрд куб. м. «Це не так просто, тому що останні вісім років внутрішнє виробництво не стимулювалося, ми втратили газ, який виробляли в Італії, інвестиціям у газову сферу не сприяли», — сказав Клаудіо Дескальці.

Дескальці також додав, що швидке заміщення великих обсягів газу було можливим завдяки історичним зв'язкам Італії з Єгиптом, Анголою, Алжиром, Республікою Конго, Мозамбіком і Лівією. «Ми прийняли певні ризики, але тієї миті, коли виникла потреба, нам вдалося швидко наростити експорт», – зазначив він.

Італія імпортує до 90% газу. До повномасштабного введення військ в Україну росія була найбільшим постачальником із часткою 40%. Після 24 лютого 2022 року уряд Італії заявив про намір повністю відмовитися від російських постачань до 2025 року. За підсумками 2022-го найбільшим постачальником газу в Італію став Алжир. У квітні 2023-го міністр довкілля та енергетичної безпеки Італії Джильберто Пікетто-Фратін заявив, що країна подолала залежність від російського газу завдяки зростанню імпорту зі Сходу через Трансадріатичний газопровід і постачанням з Алжиру й Лівії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти